Παγκόσμια Ημέρα Νερού… (World Water Day)

Παγκόσμια Ημέρα Νερού… (World Water Day)

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (World Water Day) καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στη συνδιάσκεψη σχετικά με το Περιβάλλον για την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Η Παγκόσμια ημέρα για το νερό, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, στοχεύει στην ενημέρωση για την τεράστια σημασία του νερού για την ανάπτυξη και ευημερία της σύγχρονης αλλά και μελλοντικής κοινωνίας, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και δράση για την συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση του πόσιμου νερού. Το νερό, «ο λευκός χρυσός» όπως συχνά χαρακτηρίζεται, αποτελεί ίσως το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

UN: Επιταχυνόμενη αλλαγή

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023 αφορά την επιτάχυνση της αλλαγής για την επίλυση της κρίσης νερού και υγιεινής.

Η δυσλειτουργία σε όλο τον κύκλο του νερού υπονομεύει την πρόοδο σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, από την υγεία στην πείνα, την ισότητα των φύλων στις θέσεις εργασίας, την εκπαίδευση στη βιομηχανία και τις καταστροφές στην ειρήνη.

Το 2015, ο κόσμος δεσμεύτηκε για τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 6 ως μέρος της Ατζέντας 2030 – την υπόσχεση ότι όλοι θα είχαν διαχειρίζεται με ασφάλεια το νερό και την αποχέτευση μέχρι το 2030.

Αυτήν τη στιγμή, είμαστε σοβαρά εκτός τροχιάς.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι και αμέτρητα σχολεία, επιχειρήσεις, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, αγροκτήματα και εργοστάσια κρατούνται πίσω επειδή τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στο νερό και την αποχέτευση πρέπει ακόμη να εκπληρωθούν.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η αλλαγή – να προχωρήσουμε πέρα από το «business as usual».

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εργάζονται κατά μέσο όρο τέσσερις φορές γρηγορότερα για να ανταποκριθούν έγκαιρα στο SDG 6, αλλά αυτή δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να επιλύσει κανένας παράγοντας ή ομάδα.

Το νερό επηρεάζει όλους, επομένως χρειαζόμαστε όλοι να αναλάβουν δράση.


Σχολιάστε εδώ