Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 12 νεκροί από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 12 νεκροί από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έγινε αισθητός χθες βράδυ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, όμως η περιοχή φαίνεται πως απέφυγε τις μαζικές ανθρώπινες απώλειες τις οποίες προκαλεί συνήθως μια σεισμική δόνηση τέτοιας έκτασης.

Ήταν 21:17 τοπική ώρα στο Αφγανιστάν (18:47 ώρα Ελλάδας) όταν σημειώθηκε ο χθεσινοβραδινός σεισμός που κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα. Οι δονήσεις από την απομακρυσμένη κοιλάδα Jurm έγιναν αισθητές μέχρι την Ινδία.

Το επίκεντρο του σεισμού, μεγέθους 6,5 βαθμών, εντοπίστηκε στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν κοντά στην πόλη Τζορμ, στα σύνορα με το Πακιστάν και το Τατζικιστάν, με εστιακό βάθος 187 χλμ., σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Ο σεισμός σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Χίντου Κους, που βρίσκεται κοντά στη συμβολή της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας, διευκρίνισε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) που ανέφερε επίσης πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών.

“Ήταν ένας τρομακτικός σεισμός. Δεν είχα νιώσει ποτέ άλλοτε τέτοιο τρέμουλο στη ζωή μου”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο η Χατέρα, κάτοικος της Καμπούλ, αφού έφυγε βιαστικά από το διαμέρισμά της στον πέμπτο όροφο.

Εννέα από τους επιβεβαιωμένους θανάτους αναφέρθηκαν στην περιοχή της κοιλάδας Khyber Pakhtunkhwa στο Πακιστάν.

Άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας. Ένα παιδί ήταν μεταξύ των νεκρών στην επαρχία Λάγκμαν κοντά στα σύνορα της χώρας με το Πακιστάν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλές οικογένειες είχαν βγει από τα σπίτια τους για να γιορτάσουν την Περσική Πρωτοχρονιά ή το Νορβούζ όταν χτύπησε ο σεισμός.

Ωστόσο, οι ζημιές που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής ήταν λιγότερες από ό,τι αναμενόταν, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης στο Khyber Pakhtunkhwa.

Ωστόσο, η απομακρυσμένη περιοχή και το απόκρημνο έδαφος των πληγεισών περιοχών είναι πιθανό να επιβραδύνουν τις εργασίες ανακούφισης και διάσωσης.

Πολλοί στις πληγείσες περιοχές άντεξαν τις θερμοκρασίες σχεδόν μηδενικές για να κοιμηθούν έξω μετά τον σεισμό – φοβούμενοι μετασεισμούς. Μερικοί είχαν βγει ξυπόλητοι από τα σπίτια τους όταν ένιωσαν το τρέμουλο.

Στην πρωτεύουσα του Ισλαμαμπάντ, ένα τεράστιο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών εκκενώθηκε μετά την εμφάνιση τεράστιων ρωγμών στο κτίριο.

Οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν επηρεαστεί και στο Πακιστάν ο αυτοκινητόδρομος στην περιοχή Swat που έχει πληγεί περισσότερο έχει αποκλειστεί από κατολισθήσεις.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ ζήτησε από τις υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών να λάβουν έκτακτα μέτρα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές σε μια περιοχή μήκους 1.000 χιλιομέτρων που εκτείνεται στην Ινδία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Οι σεισμοί είναι πιο πιθανοί σε αυτήν την περιοχή επειδή βρίσκεται στη συμβολή της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας.

Τον περασμένο Ιούνιο, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από σεισμό 5,9 Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Paktika του Αφγανιστάν, τον πιο θανατηφόρο στη χώρα εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.

Με πληροφορίες απο το ΒΒC

Σχολιάστε εδώ