Το ταξίδι του Σι στη Ρωσία ενισχύει τον «αγαπητό φίλο» Πούτιν;
Το ταξίδι του Κινέζου προέδρου Xi Jinping (Σι τζινπίνγκ) στη Ρωσία προσφέρει μια μεγάλη βοήθεια στον ολοένα και πιο απομονωμένο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ παράλληλα τονίζει την αποφασιστικότητα του Σι τζινπίνγκ να “απωθήσει” την αμερικανική επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο, λένε ειδικοί και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Αποκαλώντας ο ένας τον άλλον «αγαπητοί φίλοι», οι δύο ηγέτες είχαν άτυπες συνομιλίες στη Μόσχα για σχεδόν τεσσερισήμισι ώρες τη Δευτέρα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, με τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών τους να έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη. Σε τηλεοπτικά σχόλια μετά τον χαιρετισμό του Σι μέσα στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε ότι είχε «μελετήσει προσεκτικά» την πρόσφατη πρόταση της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπου το Πεκίνο προσπάθησε να απεικονιστεί ως ένας πιθανός ειρηνοποιός.
Στην τριήμερη κρατική επίσκεψη τονίζεται πώς ο Σι, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, θέλει να τοποθετηθεί ως ηγέτης που εχει παγκόσμιο ρόλο και η χώρα του είναι το αντίβαρο στη μακροχρόνια παγκόσμια κυριαρχία της Αμερικής.
Όπως αναφέρει το nbcnews, «Ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να δείξει στον κόσμο ότι είναι πολιτικός», είπε ο Μπράιαν Χαρτ, συνεργάτης του China Power Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, και ότι το Πεκίνο θέλει «να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο».
Η Ουάσιγκτον επέκρινε το ταξίδι του Σι καθώς θεωρεί ότι έδωσε στον Πούτιν «διπλωματική κάλυψη» αφού το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης την περασμένη εβδομάδα για τον Ρώσο ηγέτη με την κατηγορία της εμπλοκής στην υποτιθέμενη απαγωγή ουκρανών παιδιών, κάτι που η κυβέρνησή του αρνείται. Το Πεκίνο λέει ότι το δικαστήριο χρησιμοποιεί «διπλά πρότυπα».
Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τον Σι να χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του για να πιέσει τον Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας και να αποσύρει τα στρατεύματά του. Ωστόσο, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ανησυχούν πως ο Σι θα επαναλάβει εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός που αφήνει σε ισχύ τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας – μέρος μιας πρότασης 12 σημείων από το Πεκίνο που περιέχει λίγες λεπτομέρειες και έχει συναντήσει σκεπτικισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος είναι «μια τακτική στασιμότητας στην καλύτερη περίπτωση».
«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική κίνηση της Ρωσίας, που υποστηρίζεται από την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, για να παγώσει τον πόλεμο με τους δικούς του όρους», είπε τη Δευτέρα.