Αυτή είναι λοιπόν η Ευρώπη μας: Μια ιστορία από τον Διαφωτισμό ως σήμερα
Συγγραφέας
Imhoof David
Μεταφραστής
Γεωργίου, Πέτρος
Τι είναι αυτό που κάνει τη σύγχρονη Ευρώπη αυτό που είναι, αυτό που είμαστε, σήμερα; Στο βιβλίο αυτό ο καθηγητής DavidImhoof εξετάζει πώς οι μεγάλες ιδέες που αναπτύχθηκαν κατά κύριο λόγο τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη του Διαφωτισμού διαμόρφωσαν, και διαμορφώνουν ακόμη, τον τρόπο που ζούμε, καθώς και τις αντιλήψεις των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη σήμερα. Ιδέες που άνοιξαν δρόμους και δημιούργησαν ευκαιρίες για ανάπτυξη, αυτοδιάθεση, πρόοδο και βελτίωση των συνθηκών ζωής για πολύ περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Οι ίδιες όμως αυτές ιδέες έχουν επίσης προκαλέσει πολέμους, γενοκτονίες, την αποικιοκρατία και ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης.
Το βιβλίο αυτό εξετάζει τις καταβολές και την παρακαταθήκη των ιδεών του Διαφωτισμού, που καθόρισε σχεδόν τα πάντα, από τη δημοκρατία και τον φεμινισμό έως τους προαιώνιους αυτούς εχθρούς, τον κομμουνισμό και τον καπιταλισμό.
Είπαν για το βιβλίο
«Το βιβλίο του DavidImhoof Αυτή είναι λοιπόν η Ευρώπη μας σφύζει από κέφι και σκανταλιάρικο χιούμορ. Εξετάζει από μια φρέσκια οπτική γωνία ένα πολυσύνθετο θέμα χωρίς να γίνεται απλοϊκό ή να στρογγυλεύει τις αιχμηρές, επικίνδυνες γωνίες της σκέψης και της κληρονομιάς του Διαφωτισμού».
– Margaret Menninger, καθηγήτρια Ιστορίας, Texas State University
«Αυτή η “χαλαρή” ιστορία της νεότερης Ευρώπης του David Imhoof διαθέτει αφοπλιστική ζωντάνια, καθώς είναι απαλλαγμένη από το βαρύ ύφος που συνήθως χαρακτηρίζει τα ακαδημαϊκά βιβλία. Όμως μη σας ξεγελάσει αυτό. Πρόκειται για ένα βιβλίο ασυμβίβαστα φιλόδοξο και εμβριθές».
– Greg Eghigian, καθηγητής Ιστορίας, Penn State University.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Τίτλος Πρωτοτύπου: So, about modern Europe…
Κατηγορία: Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Ιστορία, Νεότερη & Σύγχρονη Ιστορία, Ευρώπη: ιστορία & πολιτισμός
ISBN 9789601668291
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο. Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών – Ρώσων στην Ιστορία