Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Η Βρετανία μάς γυρίζει έμμεσα στη βίζα!
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Η είδηση από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ξεκάθαρη. Η χώρα θα απαιτήσει από όλους τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα να υποβάλλουν αίτηση για ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια πριν από την είσοδό τους στη χώρα, σε μια κίνηση που θεωρείται η μεγαλύτερη ανατροπή σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές μετακινήσεις εδώ και δεκαετίες.
Οι κάτοχοι διαβατηρίων, που επί του παρόντος φτάνουν στη χώρα χωρίς προκαταρκτικό έλεγχο –συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων χωρών–, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να πληρώσουν για ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια μέχρι το τέλος του 2024.
Οι βρετανοί και οι ιρλανδοί υπήκοοι και τα άτομα με καθεστώς εγκατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξαιρούνται από το σύστημα.
Η κυβέρνηση λέει ότι το σύστημα θα ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και συγκρίνεται με αυτό που χρησιμοποιούν χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Η Βρετανία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι, βάσει των ισχυόντων κανόνων, δεν διαθέτει απολύτως ακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα.
Το κόστος της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αναμένεται να κυμαίνεται σε παρόμοια κλίμακα με αυτά τα συστήματα. Το ηλεκτρονικό σύστημα ταξιδιωτικής άδειας των ΗΠΑ κοστίζει 21 δολάρια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή το δικό της ψηφιακό σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών, με την ονομασία ETIAS, για υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα, το 2024, και θα επιτρέπει ταξίδια εντός 30 χωρών.
Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά ή μέσω εφαρμογής. Όσοι διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια θα τα σαρώνουν χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό τους και μάλλον μέσω εφαρμογής θα υποβάλλουν τη φωτογραφία του προσώπου τους.
Η επεξεργασία τους θα γίνεται αυτόματα και η απόφαση θα αποστέλλεται εντός τριών ημερών.
Και όλα αυτά ενώ πριν από χρόνια είχε διαφημιστεί ότι καταργούμε τα σύνορα και πάμε σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά χαρακτηριστικά. Τώρα όμως η ρότα αλλάζει. Γυρίζουμε στα κράτη των εθνών που συνυπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως είναι εμφανές, με τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, ότι το πουλόβερ ξηλώνεται…