Μάνος Κρανίδης στο “Π”: Να γίνει άμεσα η επένδυση των αντισεισμικών ελέγχων

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ*


Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία ανέδειξε ξανά τα κρίσιμα διαχρονικά ζητήματα του αντισεισμικού ελέγχου, της αντισεισμικής θωράκισης και της ετοιμότητας των κτιρίων. Στην Ελλάδα από το 1995 εφαρμόζονται αυστηρές προδιαγραφές για τις στατικές μελέτες, ενώ αντισεισμικοί κανονισμοί εφαρμόζονται από το 1959.

Η συντριπτική πλειονότητα των κτιρίων είναι υψηλής ποιότητας κατασκευής. Ήδη, με αρκετά σεισμικά γεγονότα, τα κτίρια στη συντριπτική του πλειονότητα έχουν αντιδράσει καλά, με υψηλή αντοχή. Υπάρχουν, όμως, τρεις κατηγορίες κτιρίων που πρέπει να ελεγχθούν αντισεισμικά άμεσα, ως υψηλής στατικής σπουδαιότητας:

1.Τα κτίρια μεγάλης συνάθροισης κοινού, όπως δημόσια κτίρια και ειδικότερα σχολεία, ΚΑΠΗ, δημαρχεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, υπουργεία κ.λπ.
2.Τα ακίνητα παλαιότητας κατασκευής πολυκατοικιών και επαγγελματικής χρήσης, που επίσης απαιτούν αντισεισμικούς ελέγχους και μελέτη στατικής επάρκειας.
3.Τα αυθαίρετα, αφού εκ των πραγμάτων έχουν υλοποιηθεί χωρίς άδεια και στατική μελέτη, ειδικά αυτά που αποτελούν αυτοτελή ακίνητα και όχι τμήματα ακινήτων.

Η Πολιτεία οφείλει άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση, να δημιουργήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (π.χ., επιδότηση του κόστους ενδεδειγμένων ελέγχων και απαραίτητων παρεμβάσεων) και φορολογικών κινήτρων (π.χ., έκπτωση στο κόστος μελέτης στατικής επάρκειας κ.λπ.) ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Εκτιμάται ότι πρέπει να γίνουν χιλιάδες έλεγχοι, αφού το 60% των κτιρίων στην Ελλάδα (περίπου 2,5 εκατ. κτίρια) έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980 και τα κτίρια συνάθροισης κοινού είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Αυτά που είναι κατασκευής προ του έτους 1959, δηλαδή προ του πρώτου αντισεισμικού κανονισμού, είναι κοντά στο 1 εκατ. κτίρια, αλλά αυτά που είναι πρώτης προτεραιότητας ελέγχου υπολογίζονται σε 300.000 κτίρια. Μάλιστα, εκκρεμούν ήδη χιλιάδες αντισεισμικοί έλεγχοι που δεν έγιναν μετά τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999! Το κόστος των αντισεισμικών ελέγχων στα κτίρια παλαιότητας, δημόσιου χαρακτήρα συνάθροισης κοινού και στα αυθαίρετα μπορεί να εκτιμηθεί σε άνω των 500 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία σε μεγάλο ποσοστό του. Είναι μια επένδυση μεγάλης αξίας, πέρα από την προστασία της ίδιας της πολύτιμης ζωής.

Απαιτείται άμεση έναρξη, καθώς οι αντισεισμικοί έλεγχοι απαιτούν χρόνο. Άλλωστε, μια μελέτη στατικής επάρκειας έχει αναλυτική διαδικασία. Συντάσσεται από εξιδεικευμένο πολιτικό μηχανικό μετά από επιτόπια πλήρη αποτύπωση του φέροντος οργανισμού και έλεγχο των εγκεκριμένων στατικών σχεδίων της οικοδομικής αδείας και συνοδεύεται από ειδικούς ελέγχους (υπέρηχοι, κρουσιμετρήσεις, εξόλκευση ήλων, πυρηνοληψία κ.λπ.). Ενώ, τέλος, με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού γίνεται η επίλυση του φορέα και προκύπτει ένα πόρισμα.

Για τα νέα κτίρια είναι κρίσιμο να συνεχίσει να γίνεται σωστή στατική μελέτη και ουσιαστική επίβλεψή της από τους αρμόδιους μηχανικούς. Το κρίσιμο, όμως, είναι να ενσωματωθεί άρρηκτα στη φιλοσοφία του κράτους, των ιδιοκτητών και των επενδυτών ότι η επένδυση στη σωστή στατική μελέτη, στην αντισεισμική κατασκευή, με υψηλής ποιότητας υλικά, και στον ενδελεχή έλεγχο στατικής επάρκειας των υφιστάμενων κτιρίων είναι κινήσεις προστασίας και της μεγαλύτερης υπεραξίας που αφορά την ασφαλή ζωή, οίκηση, κοινωνική και επαγγελματική δράση.

* Ο Μάνος Κρανίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY», Δημοτικός Σύμβουλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου, Γραμματέας Ενημέρωσης Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΜΙΔΑ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ