Εκλογές-ντέρμπι

Εκλογές-ντέρμπι

Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

–Ανέφικτη η αυτοδυναμία – Μονόδρομος οι κυβερνήσεις συνεργασίας
–Θα γίνουν τα Τέμπη το… Μάτι της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Καταλυτική καταγράφεται μέχρι στιγμής η επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αφήσει βαθύ αποτύπωμα στις επερχόμενες εκλογές.

Ο θυμός και η οργή των πολιτών για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, συνεχίζουν να κινού­νται σε υψηλούς τόνους. Και σ’ αυτό συμβάλλουν οι διαδοχικές, σοκαριστικές σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκαλύψεις για το χάος που επικρατούσε στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
Ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας, της αδράνειας, των αστοχιών, των σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης των τελευταίων 15 τουλάχιστον χρόνων. Με συνέπεια τα τρένα να μετατραπούν σε κινούμενες «παγίδες θανάτου». Οι ευθύνες βαρύνουν όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας, αλλά σημαντικό μερίδιο αυτής ανήκει στη σημερινή, για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Με τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να κινείται, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, στα όρια του στατιστικού λάθους, οι προσεχείς εθνικές εκλογές προδιαγράφονται σκληρές και πιθανότατα θα εξελιχθούν σε ντέρμπι! Και ενώ μέχρι πρότινος το ζητούμενο ήταν πόσο ευρεία θα είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας, η συζήτηση πλέον έχει μεταφερθεί στο ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών. Και γίνεται όλο και πιο ορατός ο κίνδυνος τα Τέμπη να γίνουν το… Μάτι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σταθερή φθορά της Νέας Δημοκρατίας, οποία κινείται πλέον σε ποσοστά κάτω του 30% και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τους στόχους που είχε θέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, τόσο για τις πρώτες όσο και για τις επαναληπτικές εκλογές.

Μονόδρομος
Με τη Νέα Δημοκρατία να χάνει σημαντικές δυνάμεις και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην επωφελείται από τη φθορά, το πολιτικό σκηνικό αποκτάει στοιχεία έντονης ρευστότητας, με συνέπεια να αυξάνονται οι πιθανότητες οι επικείμενες εκλογές να διεξαχθούν μέσα σε κλίμα σκληρής πόλωσης και να εξελιχθούν σε ντέρμπι. Με την κυβερνητική παράταξη να κινείται κάτω από το όριο του 30%, το βέβαιο είναι ότι η αυτοδυναμία είναι οριστικά (;) ανέφικτη και απλησίαστη. Αυτόματα, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας καθίσταται μονόδρομος για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ενώ ίσως να μη χρειαστεί να διεξαχθούν δεύτερες εκλογές. Δεδομένου ότι αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει 30% – 31%, πολύ δύσκολα θα επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα προκαλέσει τη δυσφορία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, αν τα δύο μεγάλα κόμματα κινηθούν σε ποσοστά πέριξ του 30%, ίσως χρειαστεί η σύ­μπραξη και τρίτου κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ