Τάκης Θεοδωρικάκος στο “Π”: Επεκτείνουμε τον φράχτη στον Έβρο, θωρακίζουμε τα σύνορά μας

Τάκης Θεοδωρικάκος στο “Π”: Επεκτείνουμε τον φράχτη στον Έβρο, θωρακίζουμε τα σύνορά μας

Του
ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ
Υπουργού Προστασίας του Πολίτη


Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ευημερία. Γι’ αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, δέσμευση που γίνεται πράξη καθημερινά, τριάμισι χρόνια τώρα. Εργαζόμαστε για μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική.

Επιδιώκουμε ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού, με περισσότερους αστυνομικούς στις γειτονιές. Ενισχύουμε την Αστυνομία με όλα τα απαραίτητα μέσα, για να φέρει σε πέρας την αποστολή της στην υπηρεσία του πολίτη.

Η ασφάλειά μας ξεκινά στα σύνορά μας. Θωρακίζουμε τα σύνορά μας με τον απαραίτητο συνδυασμό προσωπικού και τεχνικών μέσων. Το 2022, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο απέτρεψαν –με την εγρήγορση και την παρουσία τους– την παράνομη είσοδο στην Ευρώπη σε 260.000 παράνομους μετανάστες. Παράνομοι μετανάστες που καθοδηγούνται από αδίστακτα κυκλώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο, το 2022, έγιναν στην επικράτεια 1.491 συλλήψεις διακινητών.

Χωρίς την προληπτική και αποτρεπτική δράση των σύγχρονων ακριτών μας, τα εκατομμύρια των μεταναστών, που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη, θα είχαν προωθηθεί στα σύνορά μας. Θα προσπαθούσαν να φτάσουν στις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, με κάθε τρόπο. Αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα. Όπως, βεβαίως, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η Τουρκία, που χρηματοδοτείται για τη φιλοξενία των μεταναστών στο έδαφός της, ως ασφαλής χώρα πρώτης υποδοχής.

Για την ουσιαστική αποτροπή αυτού του κινδύνου, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου «Ακρίτας», που υλοποιούμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε άμεσα στην κατασκευή επιπλέον 35 χιλιομέτρων φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και καλύπτεται στο σύνολό του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, καθώς έχει αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Ακόμη, αναβαθμίζουμε τα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης και ενισχύουμε τις δυνάμεις μας. Μέσα στο 2023 η Συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με 400 άτομα.

Γιατί, για να μπορούμε εμείς να σχεδιάζουμε την ασφάλεια στις γειτονιές, για να μπορούμε όλοι εμείς να συνεχίζουμε τις ζωές μας, κάποιοι είναι στην πρώτη γραμμή. Γιατί η ασφάλειά μας ξεκινά από τα σύνορά μας. Τα οποία είναι σε καλά χέρια. Στα χέρια των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των κατοίκων των ακριτικών περιοχών. Των σύγχρονων ακριτών, που υπερασπίζονται τα σύνορα της πατρίδας μας, τα σύνορα της Ευρώπης, τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Με αποτελεσματικότητα, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Στον Έβρο, οι δυνάμεις μας σώζουν καθημερινά ζωές. Προσφέρουν βοήθεια σε δυστυχισμένους ανθρώπους. Αλλά είναι σαφές ότι υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας, τα οποία είναι απροσπέλαστα.

Η απειλή είναι ενεργή. Η πίεση στα σύνορα συνεχίζεται, ο πόλεμος στην Ευρώπη συνεχίζεται, ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να προκαλέσει νέες μεταναστευτικές ροές.

Οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα. Τον περασμένο Ιανουάριο φιλοξενήσαμε στον Έβρο 27 πρέσβεις χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδεδεμένων με τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά και της Βρετανίας και της Ελβετίας. Είδαν την κατάσταση από κοντά, αντιλήφθηκαν την πρόκληση και το διακύβευμα.

Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και –συνεπώς– τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Για αυτόν τον λόγο, το έργο της φύλαξης από την ΕΛΑΣ και τις αρχές ασφάλειας συνολικά χρειάζεται τη στήριξη όχι μόνο του ελληνικού κράτους, την οποία έχουν στον απόλυτο βαθμό, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά.

Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας. Για την αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Υπογραμμίζουμε έτσι την αποφασιστικότητά μας για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ