Ο Τονγκολέλε δεν ήξερε να χορεύει

Ο Τονγκολέλε δεν ήξερε να χορεύει

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί
το βιβλίο του Sergio Ramírez 

Ο Τονγκολέλε δεν ήξερε να χορεύει

σε μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου 

Το 2018 συντάραξε τη Νικαράγουα μια μαζική φοιτητική εξέγερση, στην οποία ενσωματώθηκαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Με αφορμή αυτή τη διαμαρτυρία και τη βίαιη καταστολή της από την αστυνομία και τους παραστρατιωτικούς ―η οποία είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες―, ο Sergio Ramírez, στο πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά, στήνει αριστοτεχνικά μια πολιτική noir μυθοπλασία με κεντρικό άξονα την πτώση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Αναστάσιο Πράδο, γνωστού ως «Τονγκολέλε».
Ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2021 σύμφωνα με την εφημερίδα El País.




Συγγραφέας
Sergio Ramírez
Μετάφραση
Μαρία Παλαιολόγου


Ο επιθεωρητής Ντολόρες Μοράλες, τον οποίο ο Ramírez μάς έχει συστήσει σε προηγούμενα βιβλία του, και ο περιθωριακός συνεργάτης του Σεραφίν εκείνες τις μέρες οδηγούνται εξόριστοι, με εντολή του Τονγκολέλε, στη γειτονική Ονδούρα. Κάποιος με το όνομα Χρυσός Γάτος προσφέρεται να τους οδηγήσει πίσω στη Νικαράγουα, αλλά στα μισά του συνοριακού περάσματος δολοφονείται εν ψυχρώ. Ο επιθεωρητής καλείται να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας του.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρήστος Κούρτογλου

> Διαθέσιμο και σε ebook


KΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023


Είπαν για το βιβλίο

O Sergio Ramírez ξεπέρασε τις αντιξοότητες με μια γραφή που βρίθει από κυνισμό και −όσο περισσότερο γίνεται− μαύρο χιούμορ, ως αντίδοτο κατά της απογοήτευσης και της αυταπάτης.
―XL Semanal

Μια μυθοπλασία που συνάδει με την πραγματικότητα· μια λεπτομερής ακτινογραφία της τραγωδίας στη Νικαράγουα, στολισμένη με παραληρηματικά μαγικά στοιχεία.
―El País

416 ζωντανές και συγκινητικές σελίδες με μια αφηγηματική ροή που επιβεβαιώνει τον αφορισμό του Jorge Luis Borges: «το πιο αληθινό προέρχεται από τον κόσμο της φαντασίας». Ένα μυθιστορηματικό διαμάντι.
―ABC Cultural


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Sergio Ramírez (Σέρχιο Ραμίρες) γεννήθηκε το 1942 στην κοινότητα Μασατέπε του δημοτικού διαμερίσματος της Μασάγια, στη Νικαράγουα. Το 1963 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Cuentos και το επόμενο έτος πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής. Το 1964 παντρεύτηκε και το ζευγάρι μετανάστευσε στην Κόστα Ρίκα ως το 1973. Τα επόμενα δύο έτη διέμειναν στο Βερολίνο χάρη σε μια υποτροφία DAAD και κατόπιν επέστρεψαν στην Κόστα Ρίκα έως το 1977.
Έλαβε ενεργά μέρος στην αντίσταση εναντίον του δικτάτορα Σομόσα και μετά τον θρίαμβο της επανάστασης των Σαντινίστας και την άνοδό τους στην εξουσία, και αφού θήτευσε σε διάφορες θέσεις, εξελέγη το 1984 αντιπρόεδρος της χώρας, δίπλα στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα. Γίνεται παγκοσμίως γνωστός το 1998, όταν κερδίζει το βραβείο Alfaguara.
Εξακολουθεί να γράφει σε πάμπολλα περιοδικά και εφημερίδες του ισπανόφωνου κόσμου και να εκδίδει τα μυθιστορήματα και τα δοκίμιά του. Δημοκράτης και μεταρρυθμιστής, γίνεται σύντομα ανεπιθύμητος στο κόμμα.
Το 2017 κερδίζει το βραβείο Cervantes. Το 2021 κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και υποκίνηση μίσους, και εκδίδεται ένταλμα για τη σύλληψή του, καταφέρνει όμως να φτάσει στην Ισπανία, όπου ζει μέχρι σήμερα με ισπανική υπηκοότητα.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

Πρωτότυπος Τίτλος: Tongolele no sabía bailar
Κατηγορία: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία/Μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-572-571-6


Σχολιάστε εδώ