Γεώργιος Χρούσος: Το στρες της πανδημίας  τα σημερινά παιδιά θα το πληρώσουν για δύο ή και τρεις γενιές…

Γεώργιος Χρούσος: Το στρες της πανδημίας τα σημερινά παιδιά θα το πληρώσουν για δύο ή και τρεις γενιές…

[Εξομολογήσεις]

«Από την εμβρυϊκή ηλικία η επίδραση του στρες της μητέρας έχει αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο. Ο άνθρωπος είναι ιδιαιτέρως ευάλωτος στις επιγενετικές αλλαγές – στις αλλαγές που προκαλούνται όχι στην αλυσιδωτή δομή αλλά στη χημεία του DNA – τις οποίες προκαλεί πρωτίστως το στρες ως τα πέντε-έξι πρώτα χρόνια της ζωής.

Ένα παιδί που περνά δύσκολα τα πρώτα χρόνια της ζωής του πιθανόν θα το πληρώσει ακριβά ως ενήλικος με προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας».

«Το στρες της πανδημίας τα σημερινά παιδιά θα το πληρώσουν για δύο ή και τρεις γενιές. Η εμπειρία από προηγούμενες άκρως στρεσογόνες καταστάσεις όπως ο λιμός της Ολλανδίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έδειξε ότι ορισμένες επιγενετικές αλλαγές τα παιδιά τις ‘‘κληροδότησαν’’ μέχρι και στα εγγόνια ή στα δισέγγονά τους.

Στη χώρα μας βλέπουμε ήδη το αποτύπωμα της πανδημίας στις καμπύλες αύξησης των παιδιών. Πολλά παρουσίασαν αύξηση του σωματικού βάρους τους ή, ακόμα και αν αυτό έμεινε μέσα στις καμπύλες, έχασαν μυϊκή μάζα που την αντικατέστησαν με λίπος. Όλα αυτά προοιωνίζονται μεταβολικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή».

Υπογραφή: Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ