Ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!

Ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!

Ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε πριν από λίγο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης την Παρασκευή κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα», δήλωσε το δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας

Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν απέτυχε «να ασκήσει σωστά τον έλεγχο σε πολίτες και στρατιωτικούς υφισταμένους που διέπραξαν τις πράξεις ή επέτρεψαν τη διάπραξή τους και που ήταν υπό την αποτελεσματική εξουσία και τον έλεγχό του».

Για το ίδιο έγκλημα πολέμου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και για την Ρωσίδα αξιωματούχο, Μαρία Μπέλοβα (Maria Alekseyevna Lvova-Belova) Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Γραφείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πριν λίγες μέρες, ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει την Ρωσία για τις «απαγωγές» παιδιών από την Ουκρανία.

Ενώ τα εντάλματα εκδίδονται συχνά μυστικά «για την προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων και επίσης για τη διασφάλιση της έρευνας», η ανακοίνωση ανέφερε ότι το δικαστήριο «είχε επίγνωση ότι η συμπεριφορά που αντιμετωπίζεται στην παρούσα κατάσταση φέρεται να είναι συνεχιζόμενη και ότι η ενημέρωση του κοινού για τα εντάλματα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της περαιτέρω διάπραξης εγκλημάτων.»

Όπως αναφέρει το nbcnews, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και η Μόσχα απέσυρε επισήμως την υπογραφή της από το ιδρυτικό καταστατικό του ΔΠΔ τον Νοέμβριο του 2016, μια ημέρα αφότου το δικαστήριο δημοσίευσε μια έκθεση που χαρακτηρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας ως κατοχή.

Τα εντάλματα σύλληψης «δεν έχουν κανένα νόημα για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram, σύμφωνα με το Associated Press.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που στηρίζει το μόνιμο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στον κόσμο.

Πηγή: nbcnews.com

Σχολιάστε εδώ