Η Ελλάδα ζητάει από το Ταμείο Ανάκαμψης επιπλέον πόρους 5 δισ. ευρώ
[Μικρά οικονομικά…]
♦ Η Ελλάδα ζητάει από το Ταμείο Ανάκαμψης επιπλέον πόρους 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του «REPOWEREU» (για έργα ενεργειακής μετάβασης). Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί αιτήματα για δάνεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ, σε σύνολο διαθέσιμων πόρων 12,7 δισ. ευρώ, με το σχετικό πρόγραμμα να εκπνέει το 2026.
♦ Και ξαφνικά βγήκε στον αέρα το πρώτο deal συγχώνευσης εταιρειών ακινήτων. «Με την κίνηση αυτή καταφέρνουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διπλασιάσουμε το μέγεθός μας και τα έσοδά μας. Τα ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα θα ανέρχονται σε 17 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μια πολύ μεγάλη αύξηση, σχεδόν 100%», δηλώνει η Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ Properties.
♦ Εκσυγχρονιζόμαστε! Το 68% των καταναλωτών στην Ελλάδα κάνει πλέον αγορές online. Μέσα σε έναν χρόνο το ποσοστό αυξήθηκε κατά 10 μονάδες: Από 58% το 2021, το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν κάνει τουλάχιστον μία αγορά τους τελευταίους τρεις μήνες έφτασε στο 68% το 2022. Το ποσοστό των ηλεκτρονικών αγορών αυξήθηκε από 55% το 2012 σε 75% το 2022, ήτοι μέσα σε 10 χρόνια αυξήθηκε κατά 20 μονάδες.
♦ Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με μπόνους 20.000 ευρώ, συν τη νόμιμη αποζημίωση των 15.000 ευρώ, αποφάσισε ο ΔΕΔΔΗΕ, προτρέποντας τους εργαζομένους στην εταιρεία που πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Διαχειριστή προχωράει σε 1.400 προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικό και άλλο προσωπικό, με τη σχετική διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
♦ Ο γερμανικός οίκος Scope Ratings διατήρησε στο ΒΒ+ την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας θετική προοπτική. Να σημειωθεί ότι ο γερμανικός οίκος δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, παρά ταύτα δίνει σήμα στις αγορές για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις των άλλων οίκων.
♦ Η Κίνα επανέρχεται με στόχο να πετύχει ανάπτυξη 5% το 2023. Το Πεκίνο επιδιώκει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τα περυσινά πολύ αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.