Ανακάμπτουν οι αγορές  – Σωσίβιο 50 δισ. ευρώ στην Crédit Suisse ρίχνει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας – Συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Ανακάμπτουν οι αγορές – Σωσίβιο 50 δισ. ευρώ στην Crédit Suisse ρίχνει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας – Συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Οι επενδυτές οδήγησαν σε αλματώδη άνοδο την τιμή της μετοχής της Credit Suisse μετά το ‘σωσίβιο’ των 50 δισεκ. ελβετικών φράγκων που προσέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στον τραπεζικό κολοσσό για να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, στην έναρξη των συναλλαγών, ο τίτλος της Credit Suisse σημείωσε άλμα άνω του 30%, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα.

Ενισχυμένες ήταν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα το πρωί, μετά το ράλι της Credit Suisse καθώς το ‘σωσίβιο’ από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας καθησύχασε κάπως τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση, αν και στην αγορά συνεχίζει να επικρατεί επιφυλακτικότητα ενόψει της σημερινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά που ανακοινώθηκε η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008.

Τι προηγήθηκε

Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν σήμερα πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμβληματική Crédit Suisse, κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο χθες Τετάρτη, έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο -24,24%.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Kρίσιμη αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για το μέλλον των επιτοκίων, μετά τις χθεσινές εξελίξεις με την Credit Suisse.

Συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Yπενθυμίζεται, ότι ήδη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε προαναγγείλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, ωστόσο μετά τις χθεσινές εξελίξεις τούτο καθίσταται αμφίβολο. Ηδη αρκετοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους εκτιμώντας ότι τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει σήμερα σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα επιτόκια να μείνουν προσωρινώς «παγωμένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε εδώ