Οι οφειλές προς την Εφορία βαραίνουν το 28% των επιχειρήσεων

Οι οφειλές προς την Εφορία βαραίνουν το 28% των επιχειρήσεων

[Μικρά οικονομικά…]

♦ Το Παρίσι έχει γίνει ο νέος δημοφιλής προορισμός για τις μεγάλες τράπεζες.
♦ Άγρια μάχη για να αποφύγει μια νέα χρεοκοπία η Αργεντινή. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους σε τοπικό νόμισμα (πέσος) για να κερδίσει χρόνο στην αποπληρωμή των ομολόγων. Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 λήγουν υποχρεώσεις ύψους περίπου 35 δισ. δολ. ΗΠΑ, τις οποίες η Αργεντινή δυσκολεύεται ξανά να καλύψει.
♦ Στα 10 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια από 105 δισ. ευρώ που ήταν το 2015. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλός και αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
♦ Οι οφειλές προς την Εφορία βαραίνουν το 28% των επιχειρήσεων, ενώ μία στις πέντε έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή των προμηθευτών (21%), ενώ οι οφειλές προς τις τράπεζες συνεχίζουν να βαραίνουν ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρηματιών που έχουν ε­νεργό δάνειο (περίπου 8%).
♦ Το 2012, όταν ψηφίστηκε το «πάγωμα» των λεγόμενων τριετιών, η ανεργία ήταν στο 27,5%. Στις αρχές Μαρτίου έπεσε κάτω από το 11% για πρώτη φορά μετά το 2009. Με 460.000 ανέργους (από 502.000 τον Ιανουάριο του 2023) η ανεργία θα μπει σε μονοψήφια ποσοστά, κάτι που θα πρέπει να σημάνει το «ξεπάγωμα» των τριετιών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ