Credit Suisse: Γκρεμίζεται 30% η μετοχή – Βυθίζει και τις άλλες τράπεζες – Ζοφερή προειδοποίηση Ρουμπινί

Credit Suisse: Γκρεμίζεται 30% η μετοχή – Βυθίζει και τις άλλες τράπεζες – Ζοφερή προειδοποίηση Ρουμπινί

«Όχι άλλη ένεση κεφαλαίου» είπε ο μεγαλύτερος μέτοχος της ελβετικής τράπεζας και πυροδότησε έναν πανικό, που στοιχίζει 60 δισ. δολ. στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με το Reuters, o μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της Credit Suisse, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει περαιτέρω στήριξη στην ελβετική τράπεζα. Ο Ammar Al Khudairy, επικεφαλής του μεγαλύτερου μετόχου του ομίλου Credit Suisse, της Saudi National Bank, δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν θα αγοράσει περισσότερες μετοχές της ελβετικής τράπεζας, επικαλούμενος λόγους του ρυθμιστικού πλαισίου.

«Δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί θα υπερβούμε το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα» είπε μιλώντας στο πρακτορείο.

Η σαουδαραβική τράπεζα κατέχει μερίδιο 9,88% στην Credit Suisse, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Είχε αγοράσει το μερίδιο αυτό έναντι 1,4 δισ. φράγκων και καταγράφει ήδη ζημιά 500 εκατ. φράγκων επί της επένδυσής της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα την Τετάρτη, έπειτα από τη «βουτιά» που είχε προηγηθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα με φόντο την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών της.

Τα CDS εκτινάχθηκαν στα ύψη

Την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της τράπεζας εκτινάχθηκαν στα ύψη. Έφτασαν να διαπραγματεύονται 18 φορές υψηλότερα από τα CDS της επίσης ελβετικής UBS και 9 φορές υψηλότερα από εκείνα της γερμανικής Deutsche Bank. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Bloomberg «τα επίπεδα αυτά είναι ανάλογα με εκείνα που βλέπαμε στα cds των ελληνικών τραπεζών κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους».

Την Τρίτη η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων αποτελεσμάτων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021, προσθέτοντας ότι υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης.

Panic selling στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης

Η ανησυχία για την «υγεία» της Credit Suisse πυροδότησε συνθήκες πανικού και μαζικές ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων. O δείκτης Stoxx Banks 600 κάνει βουτιά 7%, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου. Η BNP Paribas βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 11%, ενώ η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώνεται κατά περισσότερο από 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Kαι το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη στο -4,3% και τις τράπεζες στο -9%.
Βαρύ το κλίμα και στη Wall Street

Με «βουτιά» 500 μονάδων (1,6%) άνοιξε για τον Dow Jones η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Απώλειες 1,5% καταγράφει ο Nasdaq και 1,2% ο S&P 500. Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται σφυροκόπημα. Citigroup και Wells Fargo υποχωρούν περίπου 5% έκαστη, η Goldman Sachs και η Bank of America είναι στο -4% και -3% αντίστοιχα, ενώ η περιφερειακή First Republic κάνει βουτιά 10%.

Ζοφερή προειδοποίηση από τον Νουριέλ Ρουμπινί

Αν και η ίδια η Credit Suisse θέλησε να καθησυχάσει τις αγορές, τονίζοντας πως έχει επαρκή κεφάλαια και πως δεν πρόκειται να ζητήσει κρατική βοήθεια, πολλοί φοβούνται μία νέα μεγάλη τραπεζική κρίση. Μεταξύ αυτών και ο Νουριέλ Ρουμπινί, που έκανε λόγο για μία «στιγμή Lehman» για την Ευρώπη. «Είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί» εξήγησε σε ανάρτησή του.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC, Bloomberg

Σχολιάστε εδώ