Τέμπη: Εξοργίζουν οι προτεραιότητες κυβέρνησης και κυβερνητικού Τύπου – Του Ν. Στραβελάκη

Τέμπη: Εξοργίζουν οι προτεραιότητες κυβέρνησης και κυβερνητικού Τύπου – Του Ν. Στραβελάκη


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Η πιο εξοργιστική και συνάμα ανατριχιαστική πλευρά της τραγωδίας των Τεμπών είναι η αποκάλυψη των σκέψεων και των προτεραιοτήτων του συστήματος εξουσίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από τη μια οι δηλώσεις έμπειρων κυβερνητικών δημοσιογράφων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όπως η τραγωδία με το σχολικό λεωφορείο στα Τέμπη οδήγησε στη «βελτίωση» του οδικού δικτύου, οι πνιγμένοι του «Σάμινα» στη «βελτίωση» των θαλάσσιων μεταφορών, έτσι και οι νεκροί της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη θυσιάστηκαν για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων.

Από την άλλη η επίμονη και σχεδόν εμμονική θέση υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων, που πασχίζουν να μας πείσουν ότι η ιταλική εταιρεία FSI, που εδώ και πέντε χρόνια έχει εξαγοράσει και λειτουργεί την Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ), δεν φέρει καμιά ευθύνη, παρόλο που καμιά έκθεση πραγματογνωμοσύνης δεν έχει βγει για το δυστύχημα.

Είναι προφανές ότι οι προσωπικότητες αυτών των ανθρώπων έχουν υποστεί τόση αλλοίωση από την εξουσία, που φτάνει τα όρια της ψυχοπαθολογίας. Γιατί τι άλλο είναι να θεωρείς ανθρώπους ως «αντικείμενα θυσίας» για τη βελτίωση υποδομών που υπάρχουν, υποτίθεται, για να εξυπηρετούν τους ίδιους. Όσο ο σιδηρόδρομος, τα πλοία της ακτοπλοΐας ή οι δρόμοι είναι αγαθά που μας εξυπηρετούν, τα πράγματα είναι απλά. Γίνονται σύνθετα όταν αυτά τα δημόσια αγαθά γίνονται εμπορεύματα και η λειτουργία και η συντήρησή τους μετατρέπεται σε μηχανισμό πραγματοποίησης κέρδους. Στην περίπτωση αυτή, η ελαχιστοποίηση του κόστους γίνεται «αυτονόητη» και η «θυσία» ανθρώπινων ζωών είναι στην ημερήσια διάταξη για την ανάληψη του κόστους βελτίωσης της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Είναι ο απόλυτος φετιχισμός του εμπορεύματος και του κέρδους. Οι άνθρωποι μετατρέπονται σε αντικείμενα και η σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους γίνεται σχέση ανάμεσα σε πράγματα. Σε αυτήν τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα, ο ιδιώτης πάροχος αγαθών και υπηρεσιών, όπως η ιδιωτικοποιημένη Hellenic Train, δεν μπορεί να ευθύνεται, αφού η συντήρηση του δικτύου ανήκει στην κρατική ΕΡΓΟΣΕ. Λες και δεν έχει ευθύνη όποιος πουλάει υπηρεσίες που εν γνώσει του δεν πληρούσαν τους όρους ασφαλείας. Διότι η Hellenic Train γνώριζε ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας και γι’ αυτό δεσμεύθηκαν για επενδύσεις 625 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση κυρίως της ασφάλειας των σιδηροδρομικών γραμμών.

Αλλά και ο ρόλος του κράτους, σε αυτόν τον κόσμο, δεν είναι να προστατεύει τη ζωή, αλλά το κέρδος. Όπως είπε και ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης, σε υπεράσπιση υποτίθεται του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, «αν έλεγε ότι έχουν πρόβλημα ασφαλείας τα τρένα, δεν θα έμπαινε άνθρωπος». Γιατί σημασία έχουν τα έσοδα της Hellenic Train, όχι οι ζωές των ανθρώπων. Η λογική αυτών των ανθρώπων είναι τόσο διαστρεβλωμένη, που ο κ. Γεωργιάδης δεν κατάλαβε ότι έτσι καίει τον κ. Καραμανλή, αφού παραδέχεται ότι, παρόλο που γνώριζε, δεν πήρε μέτρα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας. Αντίθετα, παραπλανούσε συνειδητά τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι τα τρένα είναι ασφαλή.

Όμως τα παραπάνω δεν εξηγούν την πρεμούρα απαλλαγής της ιταλικών συμφερόντων Hellenic Train από οποιαδήποτε ευθύνη, πριν ακόμα υπάρξει έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Τα πράγματα εξηγούνται αν θυμηθούμε ότι επίκειται η ιδιωτικοποίηση του νερού, δηλαδή της ΕΥΔΑΠ. Η άποψη των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου, την οποία υιοθέτησε και η κυβέρνηση, είναι ότι αν δεχθούμε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει αρνητικές επιπτώσεις, πώς θα υποστηρίξουμε αύριο την ιδιωτικοποίηση του νερού; Γιατί, αντίθετα με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι «όλα θα αλλάξουν», οι κυβερνητικές προτεραιότητες είναι ίδιες και απαράλλακτες, ιδιωτικοποιήσεις και εξυπηρετήσεις επιχειρηματικών συμφερόντων εν γένει. Η διαστροφή είναι τόσο μεγάλη, που ακόμη και μπροστά στον θάνατο αυτό που προέχει είναι η δημοφιλία των ιδιωτικοποιήσεων. Μένει κανείς ενεός και συνάμα έντρομος στη ιδέα ότι αυτοί οι άνθρωποι κυβερνάνε.

Αλλά τι να λέμε τώρα. Δώδεκα μέρες μετά τα Τέμπη και αυτό που τους απασχολεί είναι οι ψήφοι, οι εκλογές και τα νιτερέσα. Ας μην ανησυχούν, την απάντηση θα την πάρουν από τη νέα γενιά στις εκλογές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: aftodioikisi.gr


Σχολιάστε εδώ