Στ. Αραχωβίτης στο “Π”: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει στις επόμενες γενιές και όχι στις εταιρείες

Στ. Αραχωβίτης στο “Π”: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει στις επόμενες γενιές και όχι στις εταιρείες

Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ
Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,
Βουλευτή Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


Μέσα στο εθνικό πένθος για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τις δεδομένες εγκληματικές ευθύνες, η κυβέρνηση δεν διστάζει να συνεχίζει να υπηρετεί τους σκοπούς της και τα οργανωμένα μεγάλα συμφέροντα, που εποφθαλμιούν τον δημόσιο πλούτο, είτε με νομοθετικές παρεμβάσεις είτε με απευθείας αναθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Μαρτίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ, φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε σε άλλη μια απευθείας ανάθεση για το θέμα των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Επιδοτήσεων, παρόλο που είχαμε αναδείξει με επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή το προηγούμενο διάστημα το θέμα των συνεχιζόμενων απευθείας αναθέσεων.

Αυτές τις ημέρες συζητείται στις επιτροπές και εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας Ρυθμιστικής Αρχής για την Ενέργεια, για τα Απορρίμματα και το Νερό. Το νομοσχέδιο επί της ουσίας «ανοίγει την Κερκόπορτα» για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση του νερού και σταδιακά στην ιδιωτικοποίησή του, κατά τα πρότυπα της ενέργειας. Στη συνεδρίαση της επιτροπής, κατά την ακρόαση των φορέων, ακούσαμε επιστημονικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να καταφέρονται εναντίον αυτής της προοπτικής ιδιωτικοποίησης.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα στη διαθεσιμότητα του νερού, υδρευτικού και αρδευτικού. Οι πιο έντονες βροχοπτώσεις σε μικρότερα χρονικά διαστήματα δεν βοηθούν στην υπόγεια ταμίευσή του. Αντίθετα, προκαλούν διαβρώσεις του εδάφους και είναι λιγότερο ωφέλιμες και περισσότερο καταστρεπτικές. Στο μέλλον, λοιπόν, θα έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα διαθεσιμότητας νερού. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε σήμερα, και όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, να εργαστούμε συστηματικά στην κατεύθυνση της διασφάλισης της επάρκειας νερού για τις επόμενες γενιές.

Θα ανέμενε λοιπόν κανείς την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου που να ενισχύει τον ρόλο των δημοσίων, δημοτικών και κοινωνικά ελεγχόμενων φορέων διαχείρισης του νερού, αρδευτικού και υδρευτικού, με τη θέσπιση μέτρων αντιμετώπισης της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους. Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων για το αρδευτικό νερό χρειάζονται πρωτίστως ενίσχυση με επιστημονικό δυναμικό και ταυτόχρονα ανακούφιση από τον οικονομικό εκτροχιασμό τους, λόγω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κυβέρνηση όμως, χωρίς καμιά αναστολή και μέσα ακριβώς στη δίνη στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, τολμά να πάει ακόμη παραπέρα και να αγνοήσει επιδεικτικά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και, ως τέτοιο, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Πάνω στις επιταγές του Συντάγματος λοιπόν, εμείς οφείλουμε να το προασπίσουμε ως δημόσιο αγαθό και όχι ως ένα ακόμη εμπόρευμα για τις εταιρείες.

Άλλωστε, όπως έχει δείξει η εμπειρία από άλλες χώρες, όπου το νερό ανέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες, το αποτέλεσμα ήταν ότι μειώθηκε η πρόσβαση των πολιτών σε αυτό, υποβαθμίστηκε η ποιότητα, τα δίκτυα έμειναν χωρίς συντήρηση και στο τέλος, αφού άρπαξαν τα κέρδη, επενέβη το κράτος για να τα επανακρατικοποιήσει, με τεράστιο κόστος για την οικονομία και τους πολίτες. Στην Αργεντινή, στη Νότια Αφρική, όπου ξέσπασε επιδημία χολέρας το 2020 – 2022, στην Τανζανία και στη Μανίλα τα παραδείγματα ιδιωτικοποίησης είχαν δραματική κατάληξη. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό και στη χώρα μας.

Προτεραιότητα τούτη την ώρα είναι η χώρα να απαλλαγεί από τη χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο. Η συγκάλυψη και η αόριστη διάχυση των ευθυνών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από την κοινωνία. Αντίθετα, το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», που κυριαρχεί αυτές τις μέρες, πρέπει να γίνει παλλαϊκή απαίτηση για την προάσπιση του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: hellasjournal.com


Σχολιάστε εδώ