Μαρία Κομνηνάκα στο “Π”: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!

Μαρία Κομνηνάκα στο “Π”: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Βουλευτού του ΚΚΕ


Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει, ιδιαίτερα η μεγάλη συμμετοχή, το πείσμα της νεολαίας, είναι το πραγματικά ελπιδοφόρο στοιχείο των ημερών.

Οι εργαζόμενοι που απεργούν και παίρνουν πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, οι μαθητές που σχηματίζουν συνθήματα με τις τσάντες τους στα σχολεία, οι νέοι άνθρωποι που διαδηλώνουν «βουλιάζοντας» τις πλατείες και τους δρόμους σε όλες τις πόλεις της χώρας, γίνονται πραγματικά η φωνή όλων των νεκρών του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη. Αυτός ο αγώνας, τον οποίο το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, είναι η μόνη εγγύηση για να μην ξεχαστεί, να μη θαφτεί αυτό το έγκλημα και οι ευθύνες των ενόχων.

Παρατηρούμε, ταυτόχρονα, ότι είναι πολλοί και διάφοροι αυτοί που έχουν ανησυχήσει από τις κινητοποιήσεις και τη λαϊκή αγανάκτηση, γιατί –όπως λένε και γράφουν– «η ευθύνη διαχέεται σε όλο το πολιτικό σύστημα και υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθεί η αντισυστημική στάση και ψήφος». Αυτό που φοβούνται είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνει πράξη!

Γιατί, όντως, ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όντως, είναι αντίπαλός μας το εχθρικό κράτος που έχει κάνει τους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς, αλλά τα τρένα τα έχει ακόμα χειροκίνητα. Που στέλνει δεκάδες αστυνομικούς μαζί με τους δικαστικούς κλητήρες για να πετάνε ανθρώπους από τα σπίτια τους, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει δεύτερο σταθμάρχη στη νυχτερινή βάρδια. Πράγματι, βασικός υπαίτιος είναι το σάπιο σύστημα που βάζει την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους και τη βγάζει μονίμως «ελαφρύτερη» από τα κέρδη. Το ίδιο στις πυρκαγιές, στους σεισμούς, στις πλημμύρες, το ίδιο και στα σιδηροδρομικά ατυχήματα…

Εκεί πρέπει να κατευθυνθεί η αγανάκτηση. Η οργή πρέπει να γίνει ανατροπή! Γιατί το 2023 η ανθρώπινη εργασία και σκέψη έχουν δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, με σύγχρονα δικαιώματα και με ασφάλεια, σε έναν κόσμο δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, και όχι μέσα σε μια ζούγκλα αδικίας και εκμετάλλευσης, όπου δεν ξέρεις κάθε μέρα τι σου ξημερώνει…

Κι ας μην ελπίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα μπορέσει να διαστρεβλώσει το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων. Αυτό ξεκίνησε να επιδιώκει από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι τα θλιβερά αφηγήματα περί «σταθμάρχη», «επόπτη» και «αναρρωτικών αδειών» δεν μπορούσαν να σταθούν ικανά για να τις αποφύγει. Ο λαός και η νεολαία δεν διαδηλώνουν ενάντια σε καμία «παθογένεια» και καμία «συντεχνία». Όπως λέει και ένα σύνθημα των διαδηλώσεων, «Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακιά η χώρα, φταίει το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα»!

Αυτήν τη φρασεολογία τους, όμως, τη θυμόμαστε καλά. Τη «φάγαμε με το κουτάλι» τότε που προώθησαν όλοι τους με καταιγιστικούς ρυθμούς την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης, του τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που δεν σταμάτησε από καμία κυβέρνηση, τα ζούμε σήμερα, κι ας έχουν πανηγυρίσει δυο τρεις φορές ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ότι «μας έβγαλαν από τα Μνημόνια».

Ας μην ελπίζουν, επίσης, αυτά τα κόμματα ότι θα αποφύγουν την καταδίκη επειδή, όπως φαίνεται, οι εκλογές μετατίθενται για ενάμιση μήνα αργότερα. Δεν έχουν τόσο κοντή μνήμη ο λαός και η νεολαία μας. Πλέον υπάρχει μεγάλη πείρα, συσσωρευμένη οργή, αλλά υπάρχει και επιλογή διεξόδου: Οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ