Εξοργίζει η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών

Εξοργίζει η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών

–Στο στόχαστρο των κομμάτων οι μεθοδεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Εργώδεις και αγωνιώδεις υπήρξαν από τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας στα Τέμπη οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να δρομολογήσει τις έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες του φοβερού δυστυχήματος προς κατεύθυνση τέτοια που δεν θα αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Ακόμη και μέσα από μια ευθεία παρέμβαση στο έργο της κυβέρνησης, πρακτική που προκαλεί τις αλυσιδωτές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η αρχή έγινε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες, έσπευσε να αποδώσει το δυστύχημα σε «ανθρώπινο λάθος», δείχνοντας ουσιαστικά τον σταθμάρχη. Κίνηση που πυροδότησε τα επικριτικά σχόλια των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, που μίλησαν ευθέως για… πρόβα συγκάλυψης. Η αίσθηση αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που ως αποστολή θα είχε να διαλευκάνει τις πραγματικές αιτίες του δυστυχήματος. Η σύνθεση της επιτροπής φώναζε από μακριά ότι προετοιμάζεται κουκούλωμα των ευθυνών.

Η κατακραυγή που προκλήθηκε ανάγκασε τον πρωθυπουρ­γό να αλλάξει τη σύνθεσή της, χωρίς ωστόσο να εκλείψουν οι φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν η επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκο. Με αυτή του ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ του υποδείκνυε και πώς θα κινηθεί σε επίπεδο ανακριτικής διαδικασίας. Κάτι που προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Για ανεπίτρεπτη επιχείρηση παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού «διόρισε μόνος του μια επιτροπή που θα ελέγξει την κυβέρνηση», τώρα «υποδεικνύει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα των εκλεκτών του».

Η Κουμουνδούρου απηύθυνε έκκληση προς τους δικαστές που θα ερευνήσουν την υπόθεση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και «να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους». «Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί με εντολή του κ. Μητσοτάκη», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για την επιστολή του πρωθυπουργού στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόσθεσε δε ότι δεν επιτρέπεται στον κ. Μητσοτάκη «να εκδίδει οδηγίες προς δικαστές και εισαγγελείς για αυτονόητες ενέργειες σε ανοιχτές δικογραφίες».

Σε ανάλογο ύφος και περιεχόμενο ήταν και οι τοποθετήσεις–αντιδράσεις του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, που στηλίτευσαν την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να συσκοτίσει την υπόθεση και να συ­γκαλύψει τις ευθύνες και αφετέρου να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης προς… όφελος της κυβέρνησης!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ