Μαρία Συρεγγέλα στο “Π”: Διαρκής ο αγώνας των γυναικών για ίσα δικαιώματα

Μαρία Συρεγγέλα στο “Π”: Διαρκής ο αγώνας των γυναικών για ίσα δικαιώματα

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών συμβολίζει τους συνεχείς αγώνες που δίνουν οι γυναίκες για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση. Η σημερινή κυβέρνηση είναι στο πλευρό των γυναικών, όχι μόνο αυτή τη μέρα, αλλά κάθε μέρα και όλες τις μέρες του χρόνου.

Εμείς, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχουμε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα μας την ισότητα των φύλων. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές που ανατρέπουν στερεοτυπικές αντιλήψεις και ανισότητες. Προωθούμε μέτρα που εστιάζουν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και στην ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

Με τις πρωτοβουλίες μας στηρίζουμε τις γυναίκες, ώστε να ισορροπήσουν ανάμεσα στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθειά τους να κυνηγήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα και να αναρριχηθούν σε θέσεις που τους αξίζουν.

Τα μέτρα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι μέτρα πρακτικά, ουσιαστικά και έχουν αποτέλεσμα. Μάλιστα, καταφέραμε να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία τον Ιανουάριο του 2023 σε 13,9%, από το 23,6% που ήταν τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η χώρα μας βρέθηκε για πρώτη φορά στις 12 χώρες του κόσμου με πλήρη νομική ισότητα αντρών και γυναικών.

Με τον νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε μια σειρά νέων αδειών, όπως η άδεια πατρότητας και η γονική άδεια, ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, και εντάξαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών και αίρουν τα αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών.

Παράλληλα, υλοποιούμε μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021 – 2025, ενώ δίνουμε «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτυπικών ρόλων και δημιουργούν ίσες ευκαιρίες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», μια πρωτοβουλία που εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες και απαντά στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας. Το πρόγραμμα αφορά την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων για φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο σπίτι ενός επιμελητή ή μιας επιμελήτριας. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε 61 δήμους και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το πρόγραμμα για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τις εργαζόμενες μητέρες. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση των γονέων σε ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης εντός των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, προκειμένου να μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά τους.

Επίσης, προωθούμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και υποστηρίζουμε τις γυναίκες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας. Δημιουργήσαμε το «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες», προκειμένου να προωθήσουμε το γυναικείο ταλέντο και οι γυναίκες στην Ελλάδα να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Την ίδια ώρα, ενισχύουμε το δίκτυο δομών της χώρας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ ενισχύουμε τη φαρέτρα μας με νέα όπλα κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, όπως το Εργαλείο Επικινδυνότητας και το Panic Button.

Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών. Ενισχύουμε τη θέση τους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, μέχρι να καταρρίψουμε τα στερεότυπα και να προσφέρουμε στην πράξη σε γυναίκες και άνδρες τις ίδιες ευκαιρίες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ