Γ. Πατούλης στο “Π”: Η τηλεματική στην Περιφέρεια Αττικής ξεκινά από τη διάσωση της ζωής

Γ. Πατούλης στο “Π”: Η τηλεματική στην Περιφέρεια Αττικής ξεκινά από τη διάσωση της ζωής

–Πράσινο κύμα στους σηματοδότες για τα ασθενοφόρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
Περιφερειάρχη Αττικής


Τη μέριμνά μας υπέρ της προστασίας και της διάσωσης της ζωής των πολιτών την καταδεικνύουμε ως προτεραιότητα στην Περιφέρεια Αττικής με προσεκτική μελέτη και λήψη αποφάσεων ως προς τα έργα που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε.

Πέρα από τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου ολόκληρης της Περιφέρειας, τον οποίο από την πρώτη μέρα θέσαμε στην κορυφή της ατζέντας, για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στοχεύουν πλέον στην «έξυπνη» αναβάθμιση του δικτύου κυκλοφορίας με καινοτόμες λύσεις, τέτοιες που να συμβάλουν ακριβώς στην ασφάλεια και στη διάσωση της ζωής.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο πρόγραμμα το οποίο τους επομένους μήνες θα γίνει πράξη στο οδικό δίκτυο της Αττικής και θα διευκολύνει τη διέλευση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, δημιουργώντας «πράσινο κύμα» στους φωτεινούς σηματοδότες. Πιστεύουμε ότι έτσι θα καταφέρουμε να σώσουμε τα κρίσιμα λεπτά, που αποδεδειγμένα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωτηρία της ζωής των ασθενών. Η ιατρική μου ιδιότητα, και μάλιστα η κλινική μου εμπειρία στην επείγουσα ιατρική –λόγω χειρουργικής ορθοπεδικής ειδικότητας–, είναι αλήθεια ότι έχει καθορίσει την οπτική μου σε σχέση με τον ρόλο που μπορεί να παίξει μια πόλη στην επιβίωση του κάθε ασθενούς – μέσα από πλήθος παραγόντων. Πόσω μάλλον στο πιο κρίσιμο στάδιο της διάσωσης. Έτσι, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων μου στην Περιφέρεια Αττικής, αποτέλεσε πρώτιστο μέλημα ο σχεδιασμός των προδιαγραφών αυτών που κατά τις επιταγές της επιστήμης μπορούν να συμβάλουν, μέσα από τις υγιείς πόλεις, στην υγεία και στην ασφάλεια των πολιτών. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τραγικός απολογισμός των απωλειών ζωών στην Ελλάδα σχετίζεται δυστυχώς σε μέγιστο βαθμό με το ασθενοφόρο που αργεί, που άργησε ή που δεν έφτασε ποτέ. Ένα μεγάλο τραύμα στο πολύπαθο ΕΣΥ, που δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα λοιπόν, θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα που θα πρασινίζει τον φωτεινό σηματοδότη όταν το ασθενοφόρο πλησιάζει. Ένα καινοτόμο έργο που η Περιφέρεια Αττικής μελέτησε και δημοπράτησε μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής και θα ξεκινήσει αρχικά στον Πειραιά, για τα 60 ασθενοφόρα τα οποία προσεγγίζουν το Τζάνειο Νοσοκομείο και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Για την εφαρμογή του έργου, ειδικός πομπός θα τοποθετηθεί σε καθένα από τα ασθενοφόρα και αντίστοιχα ειδικός δεκτής στους κόμβους φωτεινής σηματοδότησης, ώστε κατά την προσέγγιση του οχήματος έκτακτης ανάγκης να παρέχονται επτά δευτερόλεπτα πράσινης ένδειξης στον σηματοδότη. Είναι ο χρόνος που, βάσει των μελετών οδικής κυκλοφορίας, έχει υπολογισθεί ως ικανός για να περάσει το ασθενοφόρο, αλλά όχι ικανός για να περνούν και άλλα οχήματα, κάτι που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα ασφαλείας.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στα νοσοκομεία του Πειραιά, η στόχευση της Περιφέρειας είναι να επεκταθεί το έργο, με ανάλογη εφαρμογή, στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου. Εδώ, ειδικά, ο σχεδιασμός προβλέπει την έξυπνη προτεραιότητα, όχι μόνο για ασθενοφόρα, αλλά για κάθε είδους όχημα έκτακτης ανάγκης, όπως τα πυροσβεστικά, καθώς και για τα οχήματα αμέσου δράσεως και άλλα, μιας και η Βάρης – Κορωπίου αποτελεί την οδική αρτηρία που οδηγεί στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Στον ευρύτερο σχεδιασμό, δε, της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των έξυπνων συστημάτων εντάσσεται και η επάνδρωση όλων των κόμβων φωτεινής σηματοδότησης με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία τους ακόμα και όταν υπάρχει βύθιση ή απώλεια τάσης από τη ΔΕΗ.

Η σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης εξελίσσει διαρκώς τα πρώτα λεπτά παροχής βοήθειας στον ασθενή μέσω της τεχνολογικής αναβάθμισης των συστημάτων και των ασθενοφόρων σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, στο διάστημα που διανύουμε, ένας ολόκληρος τομέας τηλεϊατρικής βασίζεται ακριβώς στο να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για τη διάσωση του ασθενούς μέσω ανταλλαγής δεδομένων από τα ασθενοφόρα προς τα νοσοκομεία.

Στη διοίκησή μας στην Περιφέρεια Αττικής θεωρούμε χρέος μας να φέρουμε αυτές τις εξελίξεις ένα βήμα πιο κοντά στον πολίτη. Και με την καινοτομία της έξυπνης σύνδεσης ασθενοφόρων – φαναριών ευελπιστούμε ότι, έστω συμβάλλοντας με το να προσφέρουμε αυτά τα λίγα, αλλά ευεργετικά για τη ζωή, κρίσιμα δευτερόλεπτα για την έγκαιρη διάσωση, εκπληρώνουμε ένα κομμάτι αυτού του χρέους. Άλλωστε και ευρύτερα συνδράμουμε στο έργο του ΕΚΑΒ, έχοντας χρηματοδοτήσει την προμήθεια 52 πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων για την ανανέωση του στόλου του, 10 κινητών μονάδων και 8 μοτοσικλετιστών. Κάθε ανάσα του πολίτη της Αττικής που χρειάζεται ιατρική βοήθεια είναι για μας ιερή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ