Γιατι απέχει πολύ η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Γιατι απέχει πολύ η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την αρχή η ΕΕ, για να δείξει την αντίθεσή της στη βάρβαρη εισβολή, άνοιξε το κεφάλαιο της ένταξης της Ουκρανίας στην Ένωση.

Στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως «η ΕΕ και η Ουκρανία είναι μία οικογένεια». Εκτός από τις δηλώσεις, πάντως, η Ένωση στηρίζει την Ουκρανία και με χρήματα, έχοντας δαπανήσει περίπου 52 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά ως προς το ζήτημα της θέσης της Ουκρανίας στην ΕΕ μακροπρόθεσμα.

Ο Ζελένσκι είναι στη γωνία λόγω του πολέμου και επιθυμεί διακαώς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις φέτος, με απώτερο σκοπό την τελική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έως το 2024. Ωστόσο, οι απαιτήσεις του Κιέβου υπερβαίνουν τα όρια για πολλά κράτη-μέλη. Σε αντίθεση με τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία είναι πιο επιφυλακτικές ως προς την τάχιστη ένταξη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει φρενάροντας τις εξελίξεις: «Δεν υπάρχουν αυστηρές προθεσμίες, αλλά στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν». Επιπλέον δήλωσε:

«Χιλιάδες νόμοι και κανονισμοί πρέπει να προσαρμοστούν, πρέπει να υπάρχουν λειτουργικοί θεσμοί και μια οικονομία που να μπορεί να αντέξει την ανταγωνιστική πίεση στην εσωτερική αγορά. Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη αυτήν την ώρα να κάνει αυτά τα άλματα. Όσο μαίνεται ο πόλεμος, η χώρα μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο με μαζική εξωτερική βοήθεια σε όλους τους τομείς, ενώ η ανοικοδόμηση της βιομηχανικής βάσης της χώρας θα διαρκέσει περίπου τέσσερις δεκαετίες».

Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να δημιουργούν λανθασμένες προσδοκίες. Αντίστοιχα, η ΕΕ πρέπει επίσης να αλλάξει εκ βάθρων, προτού μπορέσει να δεχθεί μια χώρα όπως η Ουκρανία, που θα χρειαστεί δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις. Το να μπει στην Ένωση η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός στόχος. Πρέπει να πειστούν όμως και τα κράτη-μέλη ότι μπορεί να κοπούν χρήματα για να δοθούν στη δοκιμαζομένη Ουκρανία. Είναι έτοιμη η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα να κάνει αυτές τις κινήσεις;

Οι σοβαροί αναλυτές λένε κάθετα όχι, θυμίζοντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να συμφωνήσουν για μια απλή κοινή απόφαση, πολλώ δε μάλλον όταν θα πρέπει να γίνουν ανακατανομές κονδυλίων από τα κράτη-μέλη προς την Ουκρανία. Ίσως στην περίπτωση της Ουκρανίας το βέτο από κάποιους να γίνει πράξη όταν και αν τεθεί το θέμα ένταξης…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 

 


Σχολιάστε εδώ