Τρίτη θητεία στην προεδρία της Κίνας εξασφάλισε ο Σι Τζινπίνγκ

Τρίτη θητεία στην προεδρία της Κίνας εξασφάλισε ο Σι Τζινπίνγκ

Όπως αναμενόταν, ο Σι Τζινπίνγκ, 69 ετών, επανεξελέγη ομόφωνα στην προεδρία της Κίνας για -άνευ προηγουμένου- τρίτη συναπτή θητεία, διάρκειας πέντε ετών, με ψηφοφορία στο κινεζικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Σι είχε εξασφαλίσει ήδη τον Οκτώβριο την παράταση για πέντε χρόνια της ηγεσίας του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και στη στρατιωτική επιτροπή, τα δυο σημαντικότερα αξιώματα στον ασιατικό γίγαντα.

Σχεδόν 3.000 μέλη του κοινοβουλίου της Κίνας, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC), ψήφισαν ομόφωνα στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού τον 69χρονο Σι σε εκλογές όπου δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος.

H δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει την πρόκληση της ανάκαμψης μετά από τρία χρόνια πολιτικής μηδενικού COVID-19 του Σι, την εύθραυστη εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές.

Παράλληλα το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε την Παρασκευή ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση των θεσμών υπό το Κρατικό Συμβούλιο, ή το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κίνα αποκάλυψε ένα σχέδιο για μια σαρωτική μεταρρύθμιση των θεσμών της κεντρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού ενός χρηματοοικονομικού ρυθμιστικού φορέα και εθνικού γραφείου δεδομένων και της ανανέωσης του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της.


Σχολιάστε εδώ