Μπαράζ νομοσχεδίων στον τομέα της Υγείας πριν από την προκήρυξη των εκλογών
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Έντονη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Υγείας. Λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, εκτός από την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και διευκρινιστικών εγκυκλίων για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν τα δύο ήδη ψηφισθέντα νομοσχέδια –για τα νοσοκομεία και την ανακουφιστική φροντίδα– καθώς και το δεκαετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, δύο ακόμη νομοσχέδια έχουν οδηγηθεί για ψήφιση στη Βουλή έπειτα από σχετική δημόσια διαβούλευση.
Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση της Ογκολογικής Μονάδας «ΕΛΠΙΔΑ» σε ΝΠΙΔ Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και το δεύτερο τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων. Ειδικότερα:
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ‘‘Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ’’ (και άλλες ρυθμίσεις)» αφορά αποκλειστικά την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Η Πολιτεία επιχειρεί να ενισχύσει και αναβαθμίσει την υφιστάμενη σήμερα, ως απλή μονάδα, Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», στην οποία προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων της τάξεως του 80% σε έναν συνολικό αριθμό 300-350 ετησίως.
Με το νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», υπαγόμενο στον δημόσιο τομέα και εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών και το οποίο θα λειτουργεί στο κτίριο που στεγάζει σήμερα την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
Έτσι θα μπορεί να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών, χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του. Ο έλεγχος του ΝΠΙΔ ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στους ασθενείς.
Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι: α) Έγκαιρη διάγνωση, η οποία συνεπάγεται υψηλά ποσοστά ίασης, με τη εφαρμογή των σύγχρονων θεραπειών, β) ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, όπου τα παιδιά / έφηβοι με καρκίνο θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης, γ) η συστηματική ένταξη στο πλαίσιο της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, καθώς η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, ως αποτέλεσμα της απώλειας του φυσιολογικού ρυθμού ζωής, λόγω της νόσου και των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.
Στο συνιστώμενο Κέντρο μεταφέρονται το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», καθώς επίσης και το Ογκολογικό Τμήμα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού». Ο νέος φορέας θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους, ενώ θα εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας.
Το νομοσχέδιο για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τον «Εκσυγχρονισμό του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων», με το οποίο επικαιροποιείται το πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων, διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ασθενών, ιδίως κατοχυρώνεται η συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης και επιχειρείται να επιτευχθεί η αύξηση και ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων προς όφελος των συμπολιτών που το έχουν ανάγκη.
Βασικά σημεία του σχεδίου νόμου μεταξύ άλλων είναι:
1. Η αναβάθμιση της Επιτροπής Ζώντα Δότη και η οργάνωσή της σε δύο αυτοτελή τμήματα, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή της σχετικής άδειας.
2. Η θέσπιση της υποχρέωσης των Μονάδων Μεταμόσχευσης να παρακολουθούν τον δωρητή τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος και εφ’ όρου ζωής.
3. Η πρόβλεψη, στην περίπτωση που δεν υπάρχει εκφρασμένη βούληση του αποβιώσαντα και δεν ανευρίσκονται οικείοι του, ότι η αφαίρεση οργάνου – μοσχεύματος πραγματοποιείται υπό την τήρηση συγκεκριμένων δικλίδων ασφαλείας.
4. Η επικαιροποίηση των σχετικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών, ώστε να παραμένουν εναρμονισμένα με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις.
5. Η θέσπιση, ως κανόνα, της κατά προτεραιότητας διενέργειας των χειρουργικών πράξεων της αφαίρεσης και της μεταμόσχευσης σε σχέση με τις λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις.
6. Η θέσπιση Δικτύων Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων.
7. Η αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος μετονομάζεται σε Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων με επιπλέον αρμοδιότητες.