Ιράν και η Σαουδική Αραβία ήρθαν σε συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μέσω… Κίνας
Διπλωματική νίκη για την Κίνα, η οποία μεσολάβησε στις συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν την Παρασκευή να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά από χρόνια εχθρότητας που είχε απειλήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Κόλπο και βοήθησε να τροφοδοτήσουν τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή από την Υεμένη έως τη Συρία.
Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Κίνας, ανακοινώθηκε μετά από τέσσερις ημέρες άγνωστων συνομιλιών στο Πεκίνο μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας από τις δύο αντίπαλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.
Η Τεχεράνη και το Ριάντ συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες εντός δύο μηνών, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα. «Η συμφωνία περιλαμβάνει την επιβεβαίωση του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών και τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις», ανέφερε.
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τους δεσμούς της με το Ιράν το 2016 μετά την εισβολή στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την εκτέλεση από το Ριάντ ενός σιίτη μουσουλμάνου κληρικού ενω έχει επίσης κατηγορήσει το Ιράν για επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις εγκαταστάσεις πετρελαίου του το 2019, καθώς και για επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα ύδατα του Κόλπου. Το Ιράν αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Το κίνημα Χούτι της Υεμένης που είναι ευθυγραμμισμένο με το Ιράν έχει επίσης πραγματοποιήσει διασυνοριακές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά τους Χούτι, και το 2022 επέκτεινε τα πλήγματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η συμφωνία της Παρασκευής, που υπεγράφη από τον ανώτατο αξιωματούχο ασφαλείας του Ιράν, Ali Shamkhani, και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας, Musaed bin Mohammed Al-Aiban, συμφώνησε να ενεργοποιήσει εκ νέου μια συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια του 2001, καθώς και ένα άλλο προηγούμενο σύμφωνο για το εμπόριο, την οικονομία και τις επενδύσεις.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, περιέγραψε τη συμφωνία ως νίκη για τον διάλογο και την ειρήνη, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην αντιμετώπιση δύσκολων παγκόσμιων ζητημάτων.