ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: Δεν έχει πάτο…

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: Δεν έχει πάτο…

[ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ…]

Πόσο μακριά είμαστε ακόμη από τον πάτο; Ή μήπως έχουμε προ πολλού φτάσει εκεί και απλώς βιώνουμε τα απότοκα;
Μήπως τελικά βιώνουμε τη μοναξιά του ευρωπαίου πολίτη, που η ασφάλειά του είναι το ευρώ, δηλαδή να έχει δουλειά –όποια και να ‘ναι–, να έχει ένα σπίτι –και ας μην είναι δικό του–, να έχει μια ασφάλεια… ζωής για παν ενδεχόμενο;

Μήπως τελικά τώρα εμπεδώνουμε απλώς τη μοναξιά που βιώνουμε όλοι; Ότι είμαστε μόνοι, και μόνοι μας θα πρέπει να παλέψουμε για την υγεία, την ασφάλεια και τη φροντίδα;
Τώρα, που ζούμε την… τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, μάλλον θα πρέπει να σκεφτούμε πόσο μακριά είμαστε από την αλήθεια και από άλλες τέτοιες… πολυτέλειες που ευδοκιμούσαν τον προηγούμενο αιώνα και ά­ντεξαν –με δυσκολία, είν’ η αλήθεια– να τον ξεπροβοδίσουν.
Πολυτέλειες που υπήρχαν στο σπίτι, στο σχολείο, στην ποίηση, στα τραγούδια, στο θέατρο, στο πανεπιστήμιο, ακόμα και στον δρόμο.

Κάποτε, όλοι ήλπιζαν σε ένα καλύτερο μέλλον. Και πάνω σ’ αυτήν την ελπίδα έγιναν πολλά εγκλήματα, προσωπικά και συλλογικά. Και αυτά είναι που πληρώνουμε σήμερα.
Είναι εύκολο να επιρρίπτουμε ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – αναμφίβολα έχει. Και στο πολιτικό σύστημα γενικότερα, αν μας αρέσει να είμαστε πολιτικώς ορθοί.
Όμως ξεχνάμε πως εμείς συντηρούμε αυτήν την κατάσταση, και μάλιστα με ιδιαίτερη ζέση από την περίοδο της Μεταπολίτευσης…

Όχι, δεν είναι λύση το… λιντσάρισμα και καλό θα είναι να συμφωνήσουμε πως το να χρεώνεται κάθε κυβέρνηση με… μια εθνική τραγωδία δεν είναι προς το συμφέρον ούτε και αυτού που το προωθεί, πόσω μάλλον υπέρ του συλλογικού συμφέροντος, που κάναμε σκληρή προσπάθεια –στην οποία βρήκαμε μεγάλη υποστήριξη– για να το εξαφανίσουμε.
Ακόμα και αν… δεν τα φάγαμε μαζί, κάνουμε το παν να φανούμε ένοχοι στη θέση των ενόχων – γιατί είμαστε…

Αν είχαμε ψήγμα ενστίκτου αυτοσυντήρησης, θα σταματούσαμε ό,τι κάναμε και θα ρωτούσαμε αυτόν που έτυχε να βρίσκεται δίπλα μας «πώς είσαι;».
Γιατί αυτό θα αποδείκνυε ότι έχουμε αίσθημα ευθύνης…

Η εθνική τραγωδία, που τη χρεωνόμαστε όλοι, είναι αυτή: Ότι υποσκάπτουμε το μέλλον μας, προσηλωμένοι σε μια κατεύθυνση, ανεύθυνοι και βολεμένοι…

Περαστικά…

Και ενώ ο κατάλογος των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος μακραίνει, η τραγική είδηση της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη κάνει τον γύρο του κόσμου. Σύσσωμος και ο τουρκικός Τύπος αναφέρθηκε στην πολύνεκρη τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη χώρα μας.
«Περαστικά γείτονα», ήταν ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», φιλοξενώντας το δημοσίευμά της για την πολύνεκρη τραγωδία και στην ηλεκτρονική της έκδοση, με αντίστοιχο τίτλο.
Η αντιπολιτευόμενη «Cumhuriyet» έγραφε «Πενθεί η Ελλάδα» και έκανε αναφορά στην παραίτηση του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως για τα 40.000 θύματα του σεισμού στην Τουρκία δεν υπήρξε καμιά παραίτηση.
Να σημειωθεί ότι ο τούρκος Πρόεδρος επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ιανός»

Όμως, την ώρα που η Ελλάδα θρηνούσε τον χαμό τόσων ανθρώπων και οι Ερντογάν και Τσαβούσογλου έστελναν συλλυπητήρια, το τουρκικό κράτος παρέμενε προσηλωμένο στην αναθεωρητική πολιτική του.
Η νέα αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ξεκίνησε με την έκδοση ΝΟΤΑΜ, με την οποία δεσμεύει πέντε περιοχές για πτήσεις υποστήριξης επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και υποστήριξης περιβαλλοντικής προστασίας.
Συνεχίστηκε με την έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX, με τις οποίες ανανεώνεται η δέσμευση τριών περιοχών –ούτως ή άλλως παράνομα δεσμευμένων– για ασκήσεις όλη τη χρονιά, και έληξε με την ευθεία υπενθύμιση της αμφισβήτησης των ορίων δικαιοδοσίας των περιοχών έρευνας και διάσωσης με αφορμή ναυάγιο στην περιοχή της Κω.

Υπέρ πάντων…

Άρα, καμιά εντύπωση δεν πρέπει να μας προκαλεί ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε για μια βουλευτική θέση, η οποία (εδώ που τα λέμε) είναι… κάτι πολύ περισσότερο. Οι δύο αντιμαχόμενοι κατεβαίνουν με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και είναι μέλη της μειονότητας: Ο Ιλχάν Αχμέτ, εν ενεργεία βουλευτής, και η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η οποία θα διεκδικήσει την έδρα στις ερχόμενες εκλογές.
Με δημοσίευμά της η «Μπιρλίκ» επιχειρεί την… ανανέωση του προφίλ του βουλευτή, υπενθυμίζοντας τη… συμπεριφορά του απέναντι στη μειονότητα τους τελευταίους μήνες, και υιοθετεί, όπως είναι φυσικό, ένα βίντεο που ανάρτησε η Σιμπέλ Μουσταφάογλου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κάνει μια ολομέτωπη επίθεση με αφορμή, όπως η ίδια διατείνεται, μια φραστική επίθεση από τον κ. Αχμέτ στο πρόσωπό της.
«Ο λαός μας, που σας έφερε εκεί με τις ψήφους του, θα σας απομακρύνει από εκεί με ψήφους», είπε.
Σημείωσε ότι ο βουλευτής «πρόσφατα έχει επιτεθεί και προσβάλει τους θεσμούς και τις οργανώσεις της μειονότητας, τους εκπροσώπους της ‘‘Τουρκικής Δημοκρατίας’’ στην Κομοτηνή και έχει διαγραφεί από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Συνεχίζει ακόμα σε αυτή τη γραμμή και είναι ίσως αρκετό για να κατανοήσει κανείς ποια είναι η κατάσταση».
Διότι όταν η υποψήφια μιλά για «εκπροσώπους της ‘‘Τουρκικής Δημοκρατίας’’’», εννοεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, ενώ το γνωμοδοτικό όργανο στο οποίο αναφέρεται είναι, ουσιαστικά, η Συμβουλευτική Επιτροπή «Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», τον ρόλο της οποίας εντός της Θράκης μπορούμε να αντιληφθούμε και μόνο από την επωνυμία της.

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ