Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 – 2030!

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 – 2030!

Η πανδημία του κορονοϊού Covid-19 ανέδειξε τη χρόνια υποχρηματοδότηση των συστημάτων υγείας και τις ελλείψεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Παράλληλα, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν, ενώ έγινε εμφανές το σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δυνατότητα καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό μοντέλο για την επίλυση των προβλημάτων ψυχικής υγείας αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, που παρουσιάστηκε από την αρμόδια υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη.

Η εφαρμογή του θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2030, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχίσει εκ νέου τη θητεία της η σημερινή κυβέρνηση και δεν θα έρθει μια επόμενη να καταστρώσει νέο σχέδιο με το δικό της ιδεολογικό στίγμα!

Το Σχέδιο Δράσης αυτό αποτελείται από δέκα άξονες (πέντε κάθετους και πέντε οριζόντιους).

Οι κάθετοι άξονες αφορούν:
1. Την κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης και την ανάπτυξη υπηρεσιών για ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές.
2. Την ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα για τον γενικό πληθυσμό και την ενσωμάτωσή τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.
3. Την ανάπτυξη υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους, με έμφαση στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.
4. Την ανάπτυξη ιατροδικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών.
5. Την ολοκλήρωση του Πανελλαδικού Δικτύου Κοινωνικών Συνεταιρισμών για την κοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών.
Οι οριζόντιοι άξονες αφορούν:
6. Την καθολική εφαρμογή της τομεοποίησης, της ποιότητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών και την προαγωγή της έρευνας (υποδιαίρεση της χώρας σε τομείς, ώστε να παρέχονται εντός αυτών αποτελεσματικότερα οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πολίτες).
7. Τη μείωση των ακούσιων εισαγωγών.
8. Την ένταξη των ψυχικά ασθενών στην αγορά εργασίας και την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.
9. Την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και των οικογενειών τους και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.
10. Την ανάπτυξη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία ή οι φυσικές καταστροφές.

Σημειώνεται ότι κάθε άξονας έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και κοστολόγηση. Για την υλοποίηση των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου, μεταξύ άλλων, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 55 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την υλοποίηση 66 νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας, εκ των οποίων 56 έχουν ήδη αδειοδοτηθεί. Έπονται εντός του 2023 διαγωνισμοί για την υλοποίηση ακόμη 40 νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ