Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν έως και 10 διαφορετικά apps στην τηλεργασία

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν έως και 10 διαφορετικά apps στην τηλεργασία

Μια σειρά προκλήσεων και μάλιστα σημαντικών, έχει δημιουργήσει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους η νέα ψηφιακή εμπειρία εργασίας, που προκάλεσε η πανδημική κρίση. Ο νέος τρόπος εργασίας, μπορεί να έχει βρει θερμούς υποστηρικτές και μεταξύ των εταιρειών και μεταξύ των εργαζομένων, ωστόσο, συνοδεύεται και από πολλές δυσκολίες.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ΕΥ, η υβριδική εργασία έχει αυξήσει την πολυπλοκότητα, με το 50% των εργαζομένων να δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα τεχνολογικά εργαλεία και λύσεις που τους παρέχονται. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, κατά μέσο όρο, αναγκάζονται να εναλλάσσονται μεταξύ 10 διαφορετικών εφαρμογών, έως και 25 φορές την ημέρα.

Οι νέοι τρόποι εργασίας και η ψηφιακή εμπειρία των εργαζόμενων βρέθηκαν στο “μικροσκόπιο” εκπαιδευτικού webcast της ΕΥ Ελλάδος. “Σήμερα, ο κόσμος της εργασίας έχει αλλάξει ριζικά. Μιλάμε, πλέον, για ένα εργασιακό περιβάλλον, που φιλοξενεί περίπου 5 διαφορετικές γενιές (traditionalistsboomersGen Xmillennials και Gen Z), που καλούνται να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν”, αναφέρει η ΕΥ.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της εταιρείας, ο ρυθμός υιοθέτησης νέων τεχνολογιών – δεδομένης και της εμπειρίας της πανδημίας – έχει ξεπεράσει τον ρυθμό προσαρμογής σε αυτές, με πολλούς εργαζόμενους να δυσκολεύονται να τον ακολουθήσουν.

“Η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές μεταβολές, η εκθετική τεχνολογική πρόοδος και οι εντεινόμενες ρυθμιστικές πιέσεις, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για ένα πιο ευέλικτο και προσαρμοστικό ανθρώπινο κεφάλαιο, όμως οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προσελκύσουν, να διαχειριστούν, να εμπνεύσουν και τελικώς, να διατηρήσουν το ταλέντο, ενώ καλούνται να συγκρατήσουν παράλληλα τα λειτουργικά κόστη”, τονίζει η εταιρεία.

Ο εργαζόμενος στο επίκεντρο

Σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μετασχηματιστούν για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες προσδοκίες των εργαζομένων. Το 2022, η EY διεξήγαγε την έρευνα Work Reimagined Survey σε 22 χώρες, 26 κλάδους της οικονομίας και με τη συμμετοχή 17.000 εργαζόμενων και 1.500 ηγετών μεγάλων εταιρειών, καταγράφοντας πώς οραματίζονται το μέλλον της εργασίας, αλλά και τις προκλήσεις που εντοπίζουν, όσον αφορά την κινητικότητα και τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Βασικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι, σήμερα, η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί προς όφελος των εργαζομένων. Πρόκειται για μία τάση που παρατηρούνταν ήδη σε ώριμες αγορές, όμως, η πανδημία την επέτεινε, καθώς πλέον οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των εργαζομένων έχουν αλλάξει ραγδαία.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι η ευελιξία είναι η νέα σταθερά για τους εργαζόμενους, καθώς το ποσοστό όσων είχαν επιφυλάξεις για την απομακρυσμένη εργασία μειώθηκε από το 34% το 2021 στο 20% το 2022, με το 80% να επιθυμούν να εργάζονται εξ αποστάσεως περισσότερο από 2 ημέρες την εβδομάδα και κατά μέσο όρο 2-3 μέρες.

Τι λένε οι επιχειρήσεις

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις φαίνεται πως είναι πλέον ανοικτές σε αυτές τις απαιτήσεις, με τους εργοδότες, που απαιτούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν στο γραφείο πέντε μέρες την εβδομάδα, να αποτελούν μειοψηφία, με 22%.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να εξερευνήσουν νέες ευκαιρίες στην αγορά, με το 43% να υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να αποχωρήσουν από την τωρινή τους εργασία στους επόμενους 12 μήνες. Οι ευκαιρίες για μεγαλύτερες απολαβές (34%) και καλύτερες προοπτικές εξέλιξης (25%) αποτελούν τους βασικούς καταλύτες των επιδιώξεων τους.

Παρ’ ότι οι εργαζόμενοι βλέπουν θετικά τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στην εταιρική κουλτούρα, οι εργοδότες, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, δε μοιράζονται την ίδια αισιοδοξία, με το 68% να αναφέρουν ότι οι αποχωρήσεις προσωπικού αυξήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες.

Πηγή+Φωτό: sepe.gr


Σχολιάστε εδώ