Συνέντευξη με τη συγγραφέα και στιχουργό Στέλλα Τζίβα

Συνέντευξη με τη συγγραφέα και στιχουργό Στέλλα Τζίβα

Η παιδαγωγός και στιχουργός Στέλλα Τζίβα μιλά στο ΠΑΡΟΝ για την «Μπαλού», ένα τραγούδι για τα αδεσποτάκια σε μουσική της βραβευμένης συνθέτριας Πηγής Λυκούδη που ερμηνεύει με εξαιρετική ευαισθησία ο Πέτρος Γαϊτάνος, για το μουσικό album «Ασήμι και χρυσόσκονη» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, για το συγγραφικό της έργο και τα μελλοντικά της σχέδια.

Πως προέκυψε αυτό το τραγούδι κ. Τζίβα;

Από την αγάπη μου για τα ζώα. Μέσα από την «Μπαλού» προσδοκούσα να παρακινήσω τους συνανθρώπους μου, και ιδιαιτέρα τους νέους, να ευαισθητοποιηθούν ως προς τη στάση που οφείλουμε όλοι να έχουμε προς τους τετράποδους φίλους μας, είτε είναι αδέσποτα ζώα είτε όχι.

Μιλήστε μας για το album «ΑΣΗΜΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ» και τους συντελεστές – συμμετέχοντες.

Το «Ασήμι και χρυσόσκονη» είναι ένα ψηφιακό μουσικό album και σηματοδοτεί την αρχή ενός πολυσυλλεκτικού κύκλου τραγουδιών. Τα τραγούδια διαπνέονται από συναισθήματα, χρώματα, ονειρικές εικόνες, ποιητικό λόγο και πρωτότυπες μελωδίες σε μουσική της βραβευμένης συνθέτριας Πηγής Λυκούδη και στίχους δικούς μου. Το album κυκλοφορεί ψηφιακά από την MLK σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν με εξαιρετική ευαισθησία ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Βασίλης Γισδάκης και η Γεωργία Αγγέλου. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε αριστοτεχνικά ο βραβευμένος εικαστικός Βασίλειος Γρίβας.

Τα τραγούδια αυτά προσφέρονται με μεγάλο ενθουσιασμό και αγάπη τόσο στα μικρά όσο και τα μεγάλα παιδιά!

Από πού αντλείτε τα θέματά σας και τι είναι αυτό που σας εμπνέει;

Θεωρώ πως ένας δημιουργός οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση και να επιδιώκει να ζει σε ένα περιβάλλον με πλούσια ερεθίσματα. Έμπνευση μπορούν να αποτελέσουν τα πάντα. Μία εικόνα, μία ιστορία, ένας διάλογος με έναν φίλο κτλ. Η έμπνευση έχει κάτι το υπερβατικό, είναι φώτιση, πρώτη σπίθα, μία συνάντηση με το θείο. Όμως, από τη στιγμή της έμπνευσης έως τη δημιουργία συχνά χρειάζεται πολλή δουλειά.

Για εσάς τι σημαίνει δημιουργία;

Είναι συνάντηση με τον Θεό. Είναι ο θρίαμβος της ζωής και ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνουμε τη ζωή.

Έχετε γράψει κι ένα τραγούδι το οποίο ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας.

Ναι, πολύ σωστά. Είναι το τραγούδι «Παραμύθια κι απόψε» που περιέχεται στο μουσικό album «Φόραγε κίτρινο σκουφί» της συνθέτριας Τατιάνας Ζωγράφου, με την οποία είχα τη χαρά και την τιμή να συμπράξουμε και να δημιουργήσουμε αυτό το υπέροχο τραγούδι. Ήταν μια υπέροχη συνεργασία που θα τη θυμάμαι με πολύ χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση.

Αλλά και ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

Σωστά, πρόκειται για το παραμύθι «Το Φυλλαράκι που ήθελε να ταξιδέψει», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ. Το βιβλίο περιέχει και τη θεατρική διασκευή του παραμυθιού και παρτιτούρες για θεατρική παράσταση, είτε σε κάποια σχολική γιορτή είτε σε κάποιο θέατρο είτε ακόμα για να ψυχαγωγηθούν τα παιδιά σπίτι τους καθώς θα δραματοποιούν την ιστορία αυτή με την οικογένειά τους. Η ονειρική εικονογράφηση είναι της ταλαντούχας εικονογράφου Κατερίνας Παϊσίου. Πρόκειται για μία χριστουγεννιάτικη ιστορία με ήρωα ένα Φυλλαράκι, κρεμασμένο από το κλαδί ενός γέρικου δέντρου που επιθυμούσε, με όλο το είναι, να ταξιδέψει και να γνωρίσει τον κόσμο. Θεωρώ, πως όλοι είμαστε φυλλαράκια με όνειρα και επιθυμίες που κρεμόμαστε από το γέρικο δέντρο της ζωής. Όμως, πόσοι από εμάς διαθέτουμε τη δύναμη ψυχής να αποκοπούμε από τον παλιό μας μαραμένο εαυτό, την παλιά μας ζωή και να τολμήσουμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα; Το φυλλαράκι τα κατάφερε και έγινε ο θριαμβευτής της ζωής γιατί γνώρισε την αγάπη. Μόνο η αγάπη μπορεί να ολοκληρώσει τον άνθρωπο, να νοηματοδοτήσει τη ζωή του, να τον γεμίσει χαρά και ευτυχία. Όποιος καταφέρει να έχει αγάπη στην καρδιά, τότε η κάθε μέρα του είναι μέρα γιορτής. «Το Φυλλαράκι που ήθελε να ταξιδέψει» είναι ένα βιβλίο με πολλά μηνύματα και ο κάθε αναγνώστης θα βρει το δικό του προσωπικό μήνυμα.

Παράλληλα με τη συγγραφή βιβλίων και στίχων έχετε αρθρογραφήσει και σε ηλεκτρονικά έντυπα. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να αρθρογραφήσετε;

Αγαπώ να εκφράζομαι μέσα από τη συγγραφή, είτε στίχου, κειμένου είτε άρθρου. Ήταν για μένα μία πολύ ευτυχής συγκυρία η συνεργασία μου με το culturenow.gr, ένα site για τις τέχνες και τον πολιτισμό, όπου έπαιρνα συνεντεύξεις από γνωστούς καλλιτέχνες. Μέσα από την εμπειρία αυτή ανάπτυξα τις δυνατότητές μου και πλούτισα περαιτέρω τις γνώσεις μου.

Τι άλλο ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα;

Τα δυο τελευταία χρόνια ήταν για μένα μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδος. Και ειδικά την περίοδο της πανδημίας αξιοποίησα δημιουργικά τον χρόνο μου ετοιμάζοντας νέα, όμορφα πράγματα που ανυπομονώ να τα μοιραστώ μαζί σας. Και σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου Stella Tziva στο you tube, όπου μπορείτε να ακούσετε μουσικές συνθέσεις μου από το album μου Ariadne καθώς και από τα μουσικά βιβλία μου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Orpheus-Μάριος Νικολαΐδης.

Το τραγούδι “Μπαλού” περιλαμβάνεται στο μουσικό album “ΑΣΗΜΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ” και αφορά σε ένα αδέσποτο σκυλάκι που βρήκε ένα σπιτικό κι έτσι γνώρισε την αγάπη.

Ακούστε το εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=rqN_oGSj5tM


Σχολιάστε εδώ