Γαλλία: Έκτη ημέρα μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Έκτη ημέρα μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό

Διαδηλώσεις, απεργίες, αποκλεισμός κυκλικών κόμβων: ξεκίνησαν σήμερα οι πρώτες ενέργειες των κινητοποιήσεων που θέλουν να παραλύσουν την Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης του Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ημέρες πριν από την πιθανή έγκρισή της από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Η σημερινή έκτη ημέρα κινητοποιήσεων προβλέπεται ότι θα έχει μαζική συμμετοχή και θα αποτελέσει σημαντικό τεστ για την γαλλική κυβέρνηση που θέλει να ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια για να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του συστήματος συνταξιοδότησης το οποίο αποτελεί πυλώνα του κοινωνικού μοντέλου αλά γαλλικά.

Η απεργία είναι μαζική, Δάσκαλοι, εργαζόμενοι σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, μηχανοδηγοί και βιομηχανικοί εργαζόμενοι και σε αντίθεση με προηγούμενες απεργίες, οι μεγάλες συνομοσπονδίες γαλλικών συνδικάτων – συμπεριλαμβανομένων των CFDT και CGT – έχουν ανακοινώσει το «grèves reconductibles» που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν στο τέλος κάθε ημέρας απεργίας για το αν θα συνεχίσουν τη βιομηχανική δράση, αναφέρει το διεθνές γαλλικό κανάλι ειδήσεων france24.

Χωρίς καθορισμένη ημερομηνία λήξης, τα συνδικάτα ελπίζουν ότι οι συνεχόμενες απεργίες έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν την καθημερινή ζωή και να απειλήσουν την οικονομία τόσο σοβαρά που αναγκάζουν την κυβέρνηση σε υποταγή.

«Πάντα λέγαμε ότι θα πάμε σε υψηλότερη ταχύτητα αν χρειαστεί», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche την Κυριακή. «Θα γίνει την Τρίτη».

Φωτο: screenshot via youtube

Σχολιάστε εδώ