Νίκος Ζενέτος στο “Π”: Ένα βήμα πριν από την ώρα των επιλογών

Νίκος Ζενέτος στο “Π”: Ένα βήμα πριν από την ώρα των επιλογών

Του
ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ
Δημάρχου Ιλίου


Στην τελική ευθεία πριν από την προσφυγή στις κάλπες, το εκλογικό σώμα μοιάζει να βρίσκεται εγκλωβισμένο σε διλλήματα τα οποία, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε είτε να είναι ανύπαρκτα είτε να είχαν λυθεί.

Ζητήματα θεσμικά, όπως η ακρίβεια, η διαφθορά και η έλλειψη ορθών διαδικασιών, τα οποία δημιουργούν κλίμα αποσταθεροποίησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, καθιστούν δύσκολη την επιλογή των πολιτών και θολώνουν επικίνδυνα το προεκλογικό τοπίο.

Την ίδια στιγμή, η πόλωση που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να απομακρύνει από την ατζέντα της καθημερινότητας τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Προβλήματα, κατά βάση οικονομικά, όπου κάθε σχεδιασμός καθίσταται σχεδόν αδύνατος και ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ένα βήμα πριν το εκλογικό ρολόι σημάνει την ώρα μηδέν, το πολιτικό σύστημα επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει, έστω και τώρα, το τοπίο, να πείσει τους πολίτες για την ορθή διαχείριση των δημοσίων εσόδων, αλλά κυρίως να βρει τρόπους να ενισχύσει ουσιαστικά και με προοπτική τα φτωχά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νεανική επιχειρηματικότητα και να ενθαρρύνει επενδύσεις που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Ουδείς λησμονεί ότι τα τελευταία 12 χρόνια οι πολίτες έχουν βιώσει μια τριπλή κρίση –οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή–, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή. Τα Μνημόνια που επιβλήθηκαν είχαν τιμωρητικό χαρακτήρα, αποδείχθηκαν ένα μεγάλο φιάσκο, αναγνωρισμένο και ομολογημένο ακόμα και από τους πρωτεργάτες τους. Ένας ολόκληρος λαός βρέθηκε κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη ακραίων φιλελεύθερων ιδεοληψιών και μονόδρομης λογικής στην οικονομία και στη διακυβέρνηση. Το πολιτικό σύστημα, αδύναμο, αφελές και με μικρό ειδικό βάρος, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη λαίλαπα.

Τις συνέπειες αυτής της ραγδαίας οπισθοχώρησης των προοδευτικών αξιών βιώνουμε την τελευταία δεκαετία, συνέπειες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πολιτική. Οι πολίτες συνεχίζουν να αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι απέναντι στη λεηλασία της περιουσίας τους, από την αναλγησία του τραπεζικού συστήματος, αδικημένοι σε σχέση με την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ψηφοφόροι που διερωτώνται ποια θα είναι εκείνη η κυβέρνηση που θα σκύψει με ενδιαφέρον πάνω από τα πραγματικά τους προβλήματα και θα ασχοληθεί με αυτά την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ποια θα τους δώσει τα απαιτούμενα κίνητρα, ώστε να εμπιστευτούν ξανά την πολιτική και τους πολιτικούς.

Ποιο από τα κόμματα θα διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο και μελετημένο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δομημένο από ειδικούς επιστήμονες, όπου θα φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο η Πολιτεία διαχειρίζεται τα χρήματα των φόρων και των εισφορών των πολιτών, μέσα από ποιες διαφανείς διαδικασίες τα κατανείμει και πώς διασφαλίζει ότι δεν σπαταλούνται άδικα και αχρείαστα. Ποιο από τα κόμματα θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, με λύσεις που διαθέτουν δικλείδες, οι οποίες διασφαλίζουν τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των επιλογών, και στη συνέχεια θα έχει τη βούληση να γίνουν απαραβίαστοι θεσμοί, ώστε να μη βρίσκονται σε εξάρτηση με την καλή ή κακή διάθεση των κυβερνώντων.

Ταυτόχρονα, αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να διασφαλιστεί και η εμπιστοσύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι σε επιλογές και προθέσεις της κεντρικής διοίκησης. Διότι είναι πασιφανές ότι οι δήμοι είναι εκείνοι που καλούνται, σε πολλές περιπτώσεις, να υποκαταστήσουν τις κρατικές δομές, να υπερβούν τις δυνατότητές τους για να στηρίξουν με ουσιαστικό τρόπο τους πολίτες και να διατηρήσουν την πίστη τους στους θεσμούς.

Είναι οι δήμοι εκείνοι που έχουν αποδείξει διαχρονικά πως μπορούν, με σωστό προγραμματισμό και ορθολογική διαχείριση των πόρων, να κάνουν πραγματικότητα τις προσδοκίες των πολιτών για την πόλη τους.

Ένα βήμα λοιπόν πριν από την ώρα των εκλογικών επιλογών, η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν χρέος να διευρύνουν τον ορίζοντα, να ακούσουν τον κόσμο, να απαντήσουν στα διλήμματα και να δώσουν λύσεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ