«Μυθολογία Ανάποδα»: Ατομική Έκθεση του Γιώργου Γεωργιάδη στην Sianti Gallery

«Μυθολογία Ανάποδα»: Ατομική Έκθεση του Γιώργου Γεωργιάδη στην Sianti Gallery

 Sianti Gallery

«Μυθολογία Ανάποδα»

Ατομική Έκθεση του Γιώργου Γεωργιάδη

Επιμέλεια Έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης

Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023



Η Sianti Gallery μετά από 17 χρόνια έχει την τιμή να παρουσιάσει ξανά τον μεγάλου μεγέθους της νεοελληνικής τέχνης γλύπτη, Γιώργο Γεωργιάδη. Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 19:00  ο αεικίνητος καλλιτέχνης εγκαινιάζει έργα της τελευταίας δεκαετίας υπό τον τίτλο «Μυθολογία Ανάποδα».

Την επιμέλεια έχει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης, που εντυπωσιασμένος από την πλαστική ενέργεια και κυρίως από το εκρηκτικό χιούμορ του καλλιτέχνη, υπογραμμίζει για την τελευταία ενότητα των έργων του Γεωργιάδη:

«…Ο Γεωργιάδης, σήμερα, επιλέγοντας πάλι εξπρεσιονιστικές παραμορφώσεις και εκρηκτικές στην σωματικότητα τους φιγούρες παρουσιάζει με αιρετικό τρόπο κλασικές περιπτώσεις του αρχαιοελληνικού μύθου. Προσαρμόζοντάς τις θα έλεγα με ευρηματικότητα στις ανάγκες της εποχής. Σαν σε ανεστραμμένο κάτοπτρο,σαν έναν Αντί – Μύθο. Έτσι, η μικρή Ευρώπη ερωτοτροπεί, εκείνη πρώτη και προκλητικά, με τον ταύρο Δία έχοντάς τον καταστήσει υποχείριο της όπως και η Ομφάλη τον αδύναμο, υποταγμένο Ηρακλή. Ή, η πληθωρική, μαύρη Αφροδίτη με το τζόκεϊ καπέλο, τα πασουμάκια και τον μιγάδα Έρωτα στο πλάι της. Έτσι, θέματα που τα έχουμε δει κατά κόρον στην τέχνη της Αναγέννησης ή του μπαρόκ και που στοιχειώνουν στη μνήμη του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού, τώρα παρουσιάζονται σε τέλεια αναστροφή. Σε μιαν άκρως αιρετική – απομυθοποιητική προσέγγιση. Και μιαν ανάλογα ερεθιστική φόρμα. Γιατί ο Γεωργιάδης είναι ο γλύπτης των αντιθέσεων και των συγκρούσεων. Της διαλεκτικής αντιπαράθεσης του κλασικού με το αντικλασικό. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Το έργο τέχνης να μην είναι απλά μία διακοσμητική διαδικασία αλλά η δυνατότητα ερμηνείας εκείνων των πραγμάτων που δύσκολα καλύπτει ο λόγος. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μία εποχή που η τέχνη ρέπει ανάμεσα στην καθωσπρέπει σύμβαση και τον εύκολο εντυπωσιασμό».

Τα γλυπτά, λοιπόν, του Γεωργιάδη ζουν την δική τους ζωή στον δικό τους χρόνο , που όμως αυτός χαρακτηρίζεται από συμβολικούς υπαινιγμούς. Ενδεχομένως και ωμούς. Άλλωστε,ο ίδιος ο καλλιτέχνης δουλεύει στα όρια του μύθου και της ιστορίας, όπως υποστηρίζει : «…το ένα εισχωρεί μέσα στο άλλο σαν το πλέξιμο των δαχτύλων. Φυσικά, οι μύθοι έχουν παραλλαγές και ερμηνείες. Έτσι, η πρωταρχική επιδίωξη στα έργα μου ήταν μόνο μία φανταστική προσέγγιση του μύθου χωρίς πάντα λογική εξιστόρηση. Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να οργανώσω μέσα στον χώρο μια διαφορετική νοηματικά αλλά αρμονική συνθετικά πραγματικότητα αποτελούμενη από σχήματα, όγκους, άξονες και χρώματα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν εν συνδυασμώ με την αφήγηση, τα ερεθίσματα και τις αλληγορίες, αυτή την μορφή της τέχνης».

Γι΄αυτό και ο Στεφανίδης χαρακτηρίζοντας την ενότητα αυτή των έργων του Γεωργιάδη ως «Αντί-Μύθο» την υπερασπίζεται με θέρμη. Γιατί είναι : «…Σαν να θέλει ο ίδιος να “μιλήσει” συμβολικά και με παιγνιώδη τρόπο για έναν κόσμο στον οποίον τα πάντα έχουν έρθει “τα πάνω – κάτω” και μάλιστα μ’ έναν τρόπο προκλητικά ακατανόητο και σε μιαν άναρχη ανατροπή αξιών, ιεραρχιών, συμβόλων, ιδεολογιών κ.ο.κ. Γελάει άραγε ή θρηνεί ο καλλιτέχνης περιγράφοντας αυτό το τραγελαφικό theatrum mundi; Είναι οι εύσαρκες à la Bottero φιγούρες του, η μπαλαρίνα Τερψιχόρη για παράδειγμα, με τις πουεντ στα ανοικονόμητα άκρα της, διακωμώδηση ή αποθέωση του γυναικείου σώματος; Παίζει ο γλύπτης με τα σκαμπρόζικα θέματα του ή αντίθετα γίνεται δυσοίωνος μάντης του κοινού μας μέλλοντος; Εσείς οι θεατές θα απαντήσετε…»

Λίγα λόγια για τον γλύπτη
Ο Γιώργος Γεωργιάδης το 1934 γεννήθηκε στο Μαρούσι. Από το 1954-59 σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, στα εργαστήρια του Μιχάλη Τόμπρου και του Γιάννη Παππά. Το 1958 με υποτροφία εσωτερικού μελέτησε λαϊκή τέχνη στην Λέσβο. Το 1959 με υποτροφία του Ιδρύματος Ευγενίδη παρακολούθησε στην Φλωρεντία τεχνική του μετάλλου κοντά στον Μπρούνο Μπεάρτζι. Το 1975 πήρε χορηγία του Ιδρύματος Φόρντ. Το 1960-1980 δίδαξε σχέδιο στον Αθηναϊκό Τεχνολογικό Όμιλο Δοξιάδη. Πραγματοποίησε έντεκα ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1984, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Βενετίας. Έχει τιμηθεί: Το 1961 με A’ βραβείο Πανελλαδικής Νέων, το 1974 με τιμητικό δίπλωμα Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών, το 1976 με A’ βραβείο διεθνούς εκθέσεως Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και Β’ βραβείο της δεύτερης Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, το 1985 με το βραβείο Ιταλών Δημοσιογράφων, το 1988 με το βραβείο Δήμου Αθηναίων και δεύτερο βραβείο της Διεθνούς εκθέσεως Mόντε Κάρλο. Το 1990 έλαβε το βραβείο «Άρτε ε Σπορτ», το 1991 το βραβείο «Φοντάνε ντι Ρόμα» και το 1993 το χρυσό μετάλλιο της Ιταλικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών της Λιγυρίας. Τιμήθηκε από τους Δήμους Πεύκης και Αμαρουσίου για το σύνολο του έργου του. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών όπου υπήρξε μέλος της επιτροπής κατατάξεων και κρίσεων, και των συλλόγων Γλυπτών και αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

ΜΕΡΕΣ – ΩΡΕΣ
Παρασκευή 10 Μαρτίου – Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή  10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ντόρα Λεοντοπούλου


Sianti Gallery
ασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου
Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)
Τ.: 210 7245432, 210 3648335

Email: [email protected]
Web: https://bit.ly/3IvMUpH

 


Σχολιάστε εδώ