Η Σαουδική Αραβία καταθέτει 5 δις δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Η Σαουδική Αραβία καταθέτει 5 δις δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για κατάθεση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κεντρική τράπεζα της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας (SFD), ανακοίνωσε το συγκεκριμένο ταμείο τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Abdullah Al-Jadaan ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να πραγματοποιήσει την κατάθεση τον Δεκέμβριο.

Ενώ τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας ανέκαμψαν λίγο πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο καλοκαίρι, όταν ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, έχοντας χάσει περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τον τεράστιο σεισμό που έπληξε τη νότια περιοχή της χώρας στις αρχές Φεβρουαρίου που σκότωσε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους και άφησε εκατομμύρια άστεγους.

Τα καθαρά διεθνή αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα έως τις 24 Φεβρουαρίου.

Η κατάθεση της Σαουδικής Αραβίας ακολουθεί τις κοινές προσπάθειες Άγκυρας και Ριάντ να επιδιορθώσουν τους δεσμούς που είχαν διαρρήξει μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν απότομα τα τελευταία χρόνια λόγω των παρεμβάσεων στην αγορά και στον απόηχο της νομισματικής κρίσης τον Δεκέμβριο του 2021. Η λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι και 44% το 2021.


Σχολιάστε εδώ