Γ. Λαγουδάκης στο “Π”: Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος αγωνίζεται με συνέπεια για τη σύνδεση της πόλης με το δίκτυο του μετρό

Γ. Λαγουδάκης στο “Π”: Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος αγωνίζεται με συνέπεια για τη σύνδεση της πόλης με το δίκτυο του μετρό

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ
Δημάρχου Περάματος


Ως Δημοτική Αρχή Περάματος, από το 2014 έχουμε αναδείξει την ανάγκη επίλυσης του συγκοινωνιακού προβλήματος και έχουμε προχωρήσει σε αλλεπάλληλες συναντήσεις εργασίας τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς όσο και με τις διοικήσεις της Αττικό Μετρό.

Στις πρώτες μας επαφές για την επέκταση του μετρό στο Πέραμα είχε αναγνωριστεί από όλους τους αρμόδιους φορείς το δίκαιο αίτημα της πόλης, ενώ την ίδια στιγμή η αξιολόγηση από την Αττικό Μετρό έδειχνε εφικτότητα διασύνδεσης με δυνατότητα μετεπιβίβασης στον σταθμό Μανιάτικα, μέσω υπόγειου συρμού μετρό, πιθανώς ενός κλάδου.

Εν συνεχεία, μετά την αλλαγή διοίκησης, προσπαθήσαμε να επικαιροποιήσουμε τον προτεινόμενο σχεδιασμό προκειμένου να λάβουμε κάποια δέσμευση υλοποίησης, καθώς και ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η τεχνοκρατική απάντηση που λάβαμε από την Αττικό Μετρό, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Νικόλαου Κουρέτα, ακύρωσε την προσπάθεια της προηγούμενης διοίκησης, αφενός μεν αναγνωρίζοντας το αίτημά μας και αφετέρου μεταφέροντας την τεκμηρίωση της συγκοινωνιακής ανάγκης διασύνδεσης του Περάματος στον ΟΑΣΑ, ο οποίος ως αρμόδιος φορέας θα εκπονήσει συγκοινωνιακή μελέτη και θα υποδείξει τις μελλοντικές δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για τη συγκοινωνιακή βελτίωση της Περιφέρειας Αττικής.

Από την πλευρά του Δήμου Περάματος έχουμε φροντίσει να τεκμηριώσουμε θεσμικά την ανάγκη υλοποίησης της διασύνδεσης του Περάματος με το δίκτυο του μετρό, μέσα από το νέο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, από τις θέσεις-απόψεις του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας, καθώς και μέσα από το υπό έγκριση νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Περάματος.

Αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση για εμάς η ευαισθητοποίηση των πειραιωτών νουλευτών όλων των κομμάτων της Β’ Πειραιά, οι οποίοι με πρωτοβουλία του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Βρεττάκου στο σύνολό τους αναγνώρισαν την ανάγκη και το δίκαιο αίτημα της πόλης του Περάματος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τόσο της πόλης μας όσο και γενικότερα της Β’ Πειραιά, μέσω της επέκτασης του μετρό στην πόλη μας.

Παράλληλα, σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς και Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος συμφώνησαν πως η επέκταση της γραμμής του μετρό, ενός μέσου σταθερής τροχιάς, αξιόπιστου, γρήγορου και χαμηλής όχλησης σε περιβαλλοντικό επίπεδο, είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, λόγω της συνεχούς αυξανόμενης οικονομικής δραστηριότητας, πληθυσμιακών κριτηρίων αλλά και του ελλιπούς οδικού δικτύου.

Ως δήμαρχος Περάματος, θεωρώ απαράδεκτο η πόλη μας να συνδέεται με την υπόλοιπη Αττική μέσω του ενός και μοναδικού δρόμου, εξυπηρετώντας μέσω αυτού εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διέρχονται, ζουν ή εργάζονται στην πόλη, στον ναύσταθμο, τους κατοίκους και τους παραθεριστές της Σαλαμίνας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει αυξανόμενος κυκλοφοριακός φόρτος λόγω της επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΟΛΠ ΑΕ. Ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνει το Πέραμα εδώ και δεκαετίες μας υποχρεώνει να διεκδικούμε πράγματα που σε άλλους δήμους είναι αυτονόητα.

Οι Δήμοι Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Σαλαμίνας εμφανίζουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως προς την κατοίκηση, την εργασία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, το οδικό δίκτυο, τις συγκοινωνίες, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Η επέκταση του μετρό προς αυτές τις περιοχές θα αποτελέσει την αφετηρία για τη συνολική αναβάθμιση των δήμων αυτών και παράλληλα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων, γεγονός που αναντίρρητα θα επιφέρει την επιδιωκόμενη οικονομική ανάπτυξη των περιοχών μας.

Έχουμε πλήρως τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της νέας επέκτασης και αναμένουμε την ανταπόκριση της Πολιτείας σε αυτό το δίκαιο και διαχρονικό αίτημά μας, ώστε να διορθωθεί η αδικία σε βάρος των κατοίκων των πόλεών μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ