Θάνος Πλεύρης στο “Π”: Οι προτεραιότητες στο Σύστημα Υγείας

Θάνος Πλεύρης στο “Π”: Οι προτεραιότητες στο Σύστημα Υγείας

Του
ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ
Υπουργού Υγείας


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα στη νέα διακυβέρνηση τη συνολική ανασυγκρότηση του Συστήματος Υγείας.

Βασική αρχή σε αυτήν τη κατεύθυνση είναι ότι ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση της Υγείας, ξεκινώντας από τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, συνεχίζοντας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και καταλήγοντας στο ΕΣΥ και στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα. Βασική στόχευσή μας είναι όχι απλά να θεραπεύουμε τις ασθένειες αλλά να διατηρούμε τον πολίτη υγιή.

Διασφαλίζουμε πόρους για την πρόληψη και τη δημόσια υγεία και γι’ αυτόν τον λόγο ήδη δρομολογούνται πέντε προληπτικά προγράμματα που αφορούν τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, προκειμένου οι πολίτες από πολύ νωρίς να κάνουν προληπτικές εξετάσεις και να παρακολουθούν την υγεία τους. Το γεγονός ότι πάνω από 5.500 γυναίκες έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο με ευρήματα καρκίνου του μαστού και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους με καλύτερες προοπτικές είναι μια κατάκτηση που πρέπει να συνεχισθεί σε όλο το εύρος της πρόληψης.

Κεντρικό ρόλο σε αυτό έχει ο προσωπικός γιατρός, που ήδη έχει θεσμοθετηθεί και το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του αριθμεί κοντά στα 5 εκατ. πολίτες, 3.300 ιατρούς και κοντά στο 1,5 εκατ. ραντεβού που έχουν πραγματοποιηθεί. Είναι στοίχημα η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του προσωπικού γιατρού με περισσότερους γιατρούς στο σύστημα, που θα διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας και παράλληλα με τα αναβαθμισμένα κέντρα υγείας θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Παράλληλα με την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βασικό πρόταγμα είναι το ίδιο το ΕΣΥ. Ο υγειονομικός χάρτης εκπονείται κατά τρόπο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη και θα αναβαθμίζει το σύνολο των δομών στη χώρα, δίνοντάς τους την κατεύθυνση που χρειάζεται η κάθε τοπική κοινωνία. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν διασφαλισθεί 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις υποδομές των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και την ψηφιακή αναβάθμισή τους και ήδη 157 κέντρα υγείας και 80 νοσοκομεία ενισχύονται ειδικά στο σκέλος της επείγουσας ιατρικής.

Η υγεία ωστόσο δεν είναι μόνο υποδομές αλλά και οι άνθρωποι. Γι’ αυτόν τον λόγο ήδη έγιναν παρεμβάσεις στο κομμάτι της βελτίωσης των αμοιβών των γιατρών, όπου μεσοσταθμικά οι απολαβές αυξήθηκαν 10%, όπως και στα επιδόματά τους, όπως και σε αυτά των νοσηλευτών. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση των θέσεων που προκηρύσσονται, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά και οι πολίτες να έχουν καλύτερη υπηρεσία στο σκέλος της Υγείας.

Τέλος, παράλληλα με τα νοσοκομεία μας αναπτύσσουμε και την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, όπως αυτή της αποκατάστασης και της ανακουφιστικής ιατρικής, της κατ’ οίκον νοσηλείας αλλά και της τηλεϊατρικής, που μπορεί να βελτιώσει πολύ τις συνθήκες στις απομακρυσμένες περιοχές και στα ακριτικά νησιά μας.

Το ΕΣΥ, μέσα σε όλες τις κρίσεις, όπως αυτή της πανδημίας αλλά και κάθε άλλης πίεσης που είχε όλο αυτό το διάστημα, απέδειξε τις δυνατότητές του. Επενδύουμε με πόρους και ανθρώπους στο ΕΣΥ και οραματιζόμαστε ένα Σύστημα Υγείας που θα στηρίζεται στη δημόσια υγεία και στην πρόληψη, στην αναβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και σε ένα πιο ισχυρό ΕΣΥ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ