Νέο ρεκόρ κατέγραψαν εκπομπών CO2 που συνδέονται με την ενέργεια το 2022!
– Οι εκπομπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 2,5%, αυξήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά 0,8%,
Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν το 2022, καθώς η ανάπτυξη καθαρής ενέργειας αντιστάθμισε μεγάλο μέρος του αντίκτυπου της μεγαλύτερης χρήσης άνθρακα και πετρελαίου.
Οι εκπομπές παγκοσμίως διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κι άλλο το 2022, κατά 0,9%, ή 321 εκατομμύρια τόνους, φτάνοντας σε νέο υψηλό πάνω από 36,8 δισεκατομμύρια τόνους, φτάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).
Αν και η άνοδος των εκπομπών πέρυσι ήταν πολύ μικρότερη από το εξαιρετικό άλμα άνω του 6% το 2021, οι εκπομπές εξακολουθούν να παραμένουν σε τροχιά μη βιώσιμης ανάπτυξης, απαιτώντας ισχυρότερες ενέργειες για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να κινηθεί ο κόσμος σε μια πορεία προς την εκπλήρωσή της στόχους ενέργειας και κλίματος, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση.
Η έκθεση, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), είναι η πρώτη σε μια νέα σειρά, Global Energy Transitions Stocktake, το οποίο θα συγκεντρώσει την τελευταία ανάλυση του ΔΟΕ σε ένα μέρος, καθιστώντας την ελεύθερα προσβάσιμη για υποστήριξη του πρώτου Παγκόσμιου Απολογισμού ενόψει της Διάσκεψης COP28 για την Κλιματική Αλλαγή τον Νοέμβριο.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών και των καύσωνα, καθώς και ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται εκτός σύνδεσης, συνέβαλαν στην αύξηση των εκπομπών. Αλλά επιπλέον 550 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών αποφεύχθηκαν με την αυξημένη ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.
Οι εκπομπές CO2 από τον άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,6%, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση συνέχισε να προκαλεί ένα κύμα αλλαγής αερίου σε άνθρακα στην Ασία και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη. Ενώ η αύξηση των εκπομπών άνθρακα ήταν μόνο περίπου το ένα τέταρτο της αύξησης του 2021, εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας. Η αύξηση των εκπομπών από άνθρακα υπεραντιστάθμισε τη μείωση κατά 1,6% των εκπομπών από το φυσικό αέριο καθώς η προσφορά συνέχισε να στενεύει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πολίτες ανταποκρίθηκαν με προσπάθειες να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου.
Οι εκπομπές CO2 από το πετρέλαιο αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο από εκείνες του άνθρακα, αυξάνοντας κατά 2,5%, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Περίπου το ήμισυ της ετήσιας αύξησης των εκπομπών πετρελαίου προήλθε από τις αερομεταφορές καθώς τα αεροπορικά ταξίδια συνέχισαν να ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα πανδημίας.
Οι εκπομπές της Κίνας ήταν σε γενικές γραμμές στάσιμες το 2022, καθώς τα αυστηρά μέτρα Covid-19 και η μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας οδήγησαν σε ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και μειώσεις των εκπομπών βιομηχανικών και μεταφορών.
Οι εκπομπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 2,5%, χάρη στην ανάπτυξη ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συμβάλλουν στη διασφάλιση ότι η χρήση άνθρακα δεν ήταν τόσο υψηλή όσο περίμεναν ορισμένοι παρατηρητές. Ένα ήπιο ξεκίνημα του ευρωπαϊκού χειμώνα και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλαν επίσης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 0,8%, καθώς τα κτίρια αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες θερμοκρασίες. Εξαιρουμένης της Κίνας, οι εκπομπές από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας αυξήθηκαν κατά 4,2%, αντανακλώντας την ταχεία ανάπτυξη της οικονομικής και ενεργειακής ζήτησης.
Διευθυντής του IEA, Fatih Birol: Χωρίς καθαρή ενέργεια, η αύξηση των εκπομπών CO2 θα ήταν σχεδόν τριπλάσια
«Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν οδήγησαν στη σημαντική αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών που αρχικά φοβόταν – και αυτό χάρη στην εξαιρετική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων, των αντλιών θερμότητας και των ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών. Χωρίς καθαρή ενέργεια, η αύξηση των εκπομπών CO2 θα ήταν σχεδόν τριπλάσια», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.
«Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε τις εκπομπές να αυξάνονται από τα ορυκτά καύσιμα, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του κόσμου. Οι διεθνείς και οι εθνικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων πραγματοποιούν έσοδα ρεκόρ και πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους, σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις τους για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Είναι σημαντικό να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους για να βεβαιωθούν ότι ευθυγραμμίζονται με σημαντικές μειώσεις εκπομπών» τόνισε.