Κατάδικος

Κατάδικος

Δυνατό, συναρπαστικό, επίκαιρο πεζογράφημα

Το 1919 ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης γράφει τον «Κατάδικο», στον οποίο ακτινογραφεί με απόλυτη λεπτομέρεια τις συνθήκες ζωής και τα ήθη της εποχής του. Το πολιτικό σύστημα, η δικαιοσύνη, οι νοοτροπίες της κοινωνίας, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι φυλετικές διακρίσεις, η σκληρή αγροτική ζωή, οι προκαταλήψεις… Τίποτα δεν ξεφεύγει από την κριτική ματιά και την υπέροχη πένα του.


Συγγραφέας
Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Πρόλογος
Ελλη Κοτσαλίδου


Η Μαργαρίτα και ο αμοραλιστής Πέτρος Πέπονας, το παράνομο ζευγάρι, συναντιέται κρυφά σε μια «απόμερη κατοικιά» επί πέντε χρόνια. Ξαφνικά μια νύχτα δολοφονείται ο άντρας της Μαργαρίτας, ο Γιώργης Αράθυμος, σε έναν απόμερο δρόμο και για το έγκλημα καταδικάζεται ο «ζευγουλάτης» του σπιτιού του Αράθυμου, ο άκακος και υποταγμένος Τουρκόγιαννος. Είναι όμως ο πραγματικός ένοχος για το έγκλημα;
Στο πλαίσιο του κεντρικού μύθου, εμπλέκονται και οι ιστορίες τριών γυναικείων μορφών…
Σημαντική θέση στο έργο κατέχει η ψυχολογική απεικόνιση, η εξέλιξη και η εμβάθυνση τόσο του παράφορου και παράνομου ερωτικού πάθους του Πέπονα και της Μαργαρίτας, όσο και η εξιδανικευμένη ερωτική αφοσίωση του Τουρκόγιαννου

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Στις 13 Μαρτίου 1872  γεννήθηκε ο πεζογράφος και μεταφραστής Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ένας από τους πρόδρομους της σοσιαλιστικής λογοτεχνίας. Πέθανε την 1 Ιουλίου 1923.
Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας με ρίζες στο Βυζάντιο, ο Θεοτόκης επηρεάστηκε από τις σοσιαλιστικές ιδέες. Υπήρξε, εξάλλου, ιδρυτικό μέλος του «Σοσιαλιστικού Ομίλου» της Κέρκυρας.
Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1898, μέσα από τις στήλες του περιοδικού «Τέχνη», του Κ. Χατζόπουλου. Στη συνέχεια, δημοσίευσε διηγήματα στο «Διόνυσο» και στο «Νουμά», που είναι εμπνευσμένα από τη ζωή στην Κέρκυρα και από διάφορα ιστορικά γεγονότα.
Η Κέρκυρα, τόπος γέννησης του ποιητή, είναι σχεδόν πάντα το φόντο στα έργα του.
Ξεπερνώντας πολύ γρήγορα την κλασική ηθογραφία των προκατόχων του, θεωρείται ο εισηγητής μιας ελληνικής πεζογραφίας με κοινωνιολογικές προεκτάσεις.
Ορισμένα από τα γνωστότερα έργα του Θεοτόκη είναι: «Η τιμή και το χρήμα» με έντονες τις σοσιαλιστικές επιρροές, «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους», «Κατάδικος», «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα».

Οπως αναφέρει ο Τάκης Αδάμος, στόχος του Θεοτόκη ήταν να δώσει τον άνθρωπο στις κοινωνικές του σχέσεις και με το έργο του να ξεσκεπάσει τις αιτίες της ανθρώπινης δυστυχίας, που δεν ήταν άλλες από την οικονομική ανισότητα και τη σκληρή εκμετάλλευση που κυριαρχεί στην ταξική κοινωνία. «Κι από την άποψη αυτή, η κοινωνική σύνθεση της Κέρκυρας ήταν εξαιρετικά πρόσφορη. Στην Κέρκυρα υπήρχε ακόμα το φεουδαρχικό αρχοντολόι, που στην πλειοψηφία του ζούσε με την ανάμνηση των περασμένων μεγαλείων του και που έφθινε καθημερινά, ανίκανο να συλλάβει την ιστορική εξέλιξη και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Δίπλα τους, υπήρχε η αστική τάξη, που διαμορφώνονταν στην πόλη και στο χωριό, παραμέριζε όλο και πιο πολύ το αρχοντολόγι από την οικονομική και κοινωνική ζωή κι εκμεταλλεύονταν το ίδιο σκληρά το μόχθο των εργατών στις φάμπρικες των αγροτών στον κάμπο, με τη βοήθεια του αντιλαϊκού, διεφθαρμένου κι ανήθικου κράτους και των πολιτικών εκπροσώπων της. Κι ανάμεσα σ’ αυτούς ο εργαζόμενος λαός βουτηγμένος στην αθλιότητα, τη φτώχεια, την αμορφωσιά, την καθυστέρηση…». Παράλληλα, όμως, με το έργο του αναδείκνυε και περιπτώσεις λαϊκών ανθρώπων με ολοφάνερη τη θέληση να παλέψουν, για να ανοίξουν καινούργιους δρόμους στη ζωή της κοινωνίας..


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΤΕΧΝΩΣ 

Κατηγορία:  Πεζογραφία
ISBN: 978-618-5685-22-5



Διάθεση – Διανομή:
Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ – 210.2717521

Επίσης:
Αθήνα: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ – Ε.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ Χαριλάου Τρικούπη 11 Α (Χονδρική – Λιανική)
Κεντρική διάθεση για την ΚύπροΒιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε.

Παραγγελίες είτε
με email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του site ekdoseisatexnos.gr
τηλεφωνικά  6979795057



 


Σχολιάστε εδώ