ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Μέσα από τη ζωή και το έργο του
Συγγραφέας
ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ
Ο Γεώργιος Παπανικολάου (1883-1962), θεμελιωτής του κλάδου της Κυτταρολογίας, είναι ένας από τους σημαντικότερους ιατρούς-ερευνητές του 20ού αιώνα. Πνεύμα ανήσυχο από τα νεανικά του χρόνια, κατόρθωσε – με την υποστήριξη της οικογένειάς του – να καλλιεργήσει τα ενδιαφέροντά του και να ανοίξει τους ορίζοντές του, ερχόμενος σε επαφή με ό,τι πιο καινοτόμο είχε να επιδείξει η εποχή στους τομείς της επιστήμης και της φιλοσοφίας.
Με τον τρόπο αυτό διαμορφώθηκε σε μία πολύπλευρη προσωπικότητα, με κύρια χαρακτηριστικά τη φροντίδα για τον άνθρωπο και την επιδίωξη της τελειότητας. Η μακροχρόνια έρευνά του επάνω στο κολπικό επίχρισμα και η παρατήρηση ατύπων κυττάρων που αποφολιδούνται (αποπίπτουν) από τον τράχηλο της μήτρας τον οδήγησαν στην ανακάλυψη του ανθρωποσωτήριου Τεστ Παπ. Αναμφισβήτητα καθοριστική για την ευόδωση του επιστημονικού του έργου ήταν η συμβολή της γυναίκας του Μάχης, η οποία με αυταπάρνηση και πίστη τον στήριξε επί μισό και πλέον αιώνα.
Η παγκόσμια αναγνώριση και καθιέρωση του τεστ Παπανικολάου εξασφάλισε την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου και τη σωτηρία εκατομμυρίων γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, θέτοντας ταυτόχρονα τις πρώτες στέρεες βάσεις για την πρόληψη του καρκίνου.
Με την τεράστια συμβολή του στην Ιατρική ο Παπανικολάου κατατάσσεται στους Μεγάλους της Ανθρωπότητας.
Το βιβλίο περιέχει ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μαρία Κόκκορη γεννήθηκε το 1918 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου ο πατέρας της, Νάσος – αδερφός του Γεώργιου Ν. Παπανικολάου –, υπηρετούσε ως πρωτοδίκης.
Η οικογένειά της άλλαζε συχνά τόπο διαμονής, λόγω των μεταθέσεων του πατέρα της. Έτσι, μετά τα Τρίκαλα, το Αργοστόλι, η Λευκάδα, ο Βόλος και τα Χανιά αποτέλεσαν τόπο διαμονής τους. Κάποια καλοκαίρια η οικογένεια επέστρεφε για διακοπές στην αγαπημένη γενέτειρα, Κύμη.
Το 1925 η οικογένεια απέκτησε ένα ακόμα παιδί, τον Νίκο.
Η Μαρία σπούδασε πιάνο στα ωδεία Βόλου, Χανίων και Αθηνών. Τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής εργάστηκε ως «έκτακτος δακτυλογράφος» στην Εθνική Τράπεζα και το 1945 προσελήφθη ως υπάλληλος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Από την ενηλικίωσή της και μετά άρχισε να παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον τη ζωή και το σημαντικότατο ερευνητικό έργο του «θείου Γιώργου» στις ΗΠΑ και να αλληλογραφεί τακτικά μαζί του. Το 1954, ύστερα από πρόσκληση του ζεύγους Παπανικολάου, μετέβη στη Νέα Υόρκη κι έζησε κοντά τους έναν χρόνο.
Το 1957 παντρεύτηκε τον νευρολόγο-ψυχίατρο Πάνο Κόκκορη με τον οποίο απέκτησε μία κόρη.
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής της συνέλεγε οτιδήποτε σχετικό με τον βίο του Dr Pap, συγκροτώντας με τον καιρό ένα τεράστιο αρχείο.
Στη δεκαετία του 1980 άρχισε να γράφει τη βιογραφία του Γεώργιου Ν. Παπανικολάου, η οποία κυκλοφόρησε το 1985 από τις εκδόσεις Κέδρος. Τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ η αγγλική μετάφραση του βιβλίου, από τον δραστήριο ιατρικό σύλλογο Hellenic Medical Society of New York.
Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 12 Ιουλίου του 2012.
Έτος έκδοσης: 1985
Έτος έκδοσης 2: 2022
Κατηγορία: Βιογραφίες
ISBN: 978-960-04-5292-1