Τζέιμς Ελρόι: Τι είναι αληθινό και τι δεν είναι

Τζέιμς Ελρόι: Τι είναι αληθινό και τι δεν είναι

[Εξομολογήσεις]

«Ως άνθρωπος με θρησκευτική συνείδηση, έχω τους δικούς μου αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι ισχύουν στη ζωή. Όλα τα υπόλοιπα είναι μυθοπλασία. Και στα μυθιστορήματα προφανώς οι ήρωες έχουν πολλαπλές ιδιότητες. Δεν μπορούν να είναι μονοδιάστατοι.

Εκεί ο κανόνας είναι η αχαλίνωτη φαντασία, επειδή αγαπώ το μυθιστόρημα και, ειδικά το αστυνομικό, που με έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό. Λέω, λοιπόν, σε διάφορους που με ρωτάνε: μην υποτιμάτε την ανθρώπινη φαντασία και μην παρεξηγείτε τη μυθοπλασία.

Το ότι γράφω αστυνομικά μυθιστορήματα δεν σημαίνει ότι υιοθετώ την ‘‘ηθική του εγκλήματος’’. Αυτό για το οποίο πασχίζω είναι η ‘‘αισθητική του εγκλήματος’’ να γίνεται όσο το δυνατόν πιο πειστική. Αυτό που θέλω είναι να ξαναγράφω την Ιστορία με δικές μου προδιαγραφές. Η ερώτηση στην οποία ποτέ δεν απαντώ είναι ‘‘τι είναι αληθινό και τι δεν είναι;’’.

Μπορεί κάποιος να απορεί εάν ο Τζέιμς Ντιν ή ο Νίκολας Ρέι ήταν όντως τόσο κακοί όσο τους απεικονίζω στον ‘‘Πανικό’’. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι προσωπικά δεν τους συμπάθησα ποτέ».

Υπογραφή: Τζέιμς Ελρόι, Κορυφαίος Αμερικανός Συγγραφέας


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ