Τ. Αντωνίου στο “Π”: Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας το ιδιωτικό χρέος, που ξεπερνά τα 270 δισ.

Τ. Αντωνίου στο “Π”: Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας το ιδιωτικό χρέος, που ξεπερνά τα 270 δισ.

–Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Της
ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νότιου Τομέα (Β3’) Αθήνας


Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας είναι σήμερα μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, καθώς φαίνεται να υπερβαίνει κατά πολύ τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας, ξεπερνώντας τελικά τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας μας.

Πάνω από 4 εκατομμύρια είναι σήμερα οι οφειλέτες προς την εφορία, πάνω από 2 εκατομμύρια οι οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 1 εκατομμύριο οι οφειλέτες «κόκκινων» δανείων. Η εικόνα αυτή γίνεται, όμως, ακόμη πιο εφιαλτική για τους οφειλέτες, αφού αναμένεται ότι από τον Μάιο θα έχουν προστεθεί επιπλέον 50 με 100 μονάδες βάσης στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ειδική κρίσιμη περίπτωση αποτελούν οι 80.000 δανειολήπτες που υφίστανται τις δραματικές συνέπειες της αλλαγής της ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους τόκους και να επιστρέψουν πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο από εκείνο που δανείστηκαν. Την ίδια στιγμή, μετά την απόφαση-εξπρές του Αρείου Πάγου, ανοίγει ορθάνοιχτα η πόρτα για 700.000 πλειστηριασμούς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται χιλιάδες περιπτώσεις πρώτης κατοικίας αδύναμων δανειοληπτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτικής γης.

Η ιστορία τού πώς φτάσαμε έως εδώ είναι αποκαλυπτική. Η μοναδική φορά που υπήρξε προστατευτικό πλαίσιο τόσο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσο και για την πρώτη κατοικία ήταν με τον νόμο 3869/2010 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου στην πιο δύσκολη περίοδο της μνημονιακής διαπραγμάτευσης. Έναν νόμο που τότε τον καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος αυτός, που βοήθησε χιλιάδες πολίτες, καταργήθηκε με τον νόμο 4605/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε οριστικά με τον νόμο 4738/2020 της Νέας Δημοκρατίας. Προηγουμένως, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, νομοθετήθηκε η δυνατότητα των τραπεζών να μεταφέρουν τα δάνεια σε funds και καθιερώθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία νομοθέτησαν εξωδικαστικούς μηχανισμούς, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που ήταν κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των τραπεζών και των funds, δεν πρόσφεραν βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις στους δανειολήπτες, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ήταν πολύ μικρός ο αριθμός των περιπτώσεων που επιτεύχθηκε συμφωνία. Με τον νόμο της ΝΔ οι δανειολήπτες παραδόθηκαν απολύτως στο έλεος των funds, χωρίς οποιαδήποτε δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταχρηστικές τους πρακτικές, ενώ η τροπολογία που έφερε αυτές τις μέρες η κυβέρνηση, υπό το βάρος της κοινωνικής πίεσης, δεν επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στο ισχύον καθεστώς και ο μοναδικός της στόχος είναι επικοινωνιακός.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει επανειλημμένα στη Βουλή πρόταση επαναφοράς των προστατευτικών διατάξεων του «νόμου Κατσέλη», με νέα, επικαιροποιημένα κριτήρια ως προς το εισόδημα και την αξία της περιουσίας για τους πραγματικά ευάλωτους.

Σε σχέση με τα χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, το ΠΑΣΟΚ προτείνει ρύθμιση 120 δόσεων, με «κούρεμα» 30% του χρέους εφόσον τηρείται η ρύθμιση, ενώ σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις των δανείων προτείνει βιώσιμες λύσεις με εξάντληση του μέγιστου αριθμού των 240 δόσεων, αξιολόγηση της προτεινόμενης ρύθμισης από τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αλλά και δυνατότητα του δανειολήπτη να αντιπροτείνει ρύθμιση, χωρίς να φοβάται απόρριψη από την πλατφόρμα, πιθανή κατάσχεση και πλειστηριασμό. Τέλος, για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο προτείναμε λύση που προβλέπει κατανομή μεταξύ δανειολήπτη (1/3) και πιστωτικού ιδρύματος (2/3) του συναλλαγματικού κινδύνου που προκύπτει από την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου και αναδρομική εφαρμογή της κατανομής αυτής από τη στιγμή της υπέρβασης της ισοτιμίας στο 1,4.

Οι προτάσεις αυτές, που προσφέρουν ουσιαστική διέξοδο στην αντιμετώπιση του τεράστιου ιδιωτικού χρέους, είναι ρεαλιστικές, υπηρετούν το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον και αποτελούν κυρίαρχες προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εν όψει εκλογών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbeast.gr


Σχολιάστε εδώ