Μαν. Χριστοδουλάκης στο “Π”: Μπορούν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία, θέλουν;

Μαν. Χριστοδουλάκης στο “Π”: Μπορούν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία, θέλουν;

Του
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
Μέλους Πολιτικού Συμβουλίου – πρώην Γραμματέα ΠΑΣΟΚ,
Υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής


Η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου αναφορικά με τους πλειστηριασμούς άνοιξε εκ νέου μια συζήτηση γύρω από το θέμα, παρότι εδώ και χρόνια είχε αρθεί κάθε μέτρο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία και απέτρεψε τους πλειστηριασμούς! Το 2010, και ενώ είχε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου θεσμοθέτησε νόμο για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ο ν. 3869/2010 αποτελούσε μια κρατική παρέμβαση απέναντι στις τράπεζες, βάζοντας φρένο στις νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις τους και διασώζοντας τα σπίτια των πολιτών.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όχι μόνο δεν στήριξαν τον νόμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνέβαλαν αργότερα, ως κυβερνήσεις, στην ολοκληρωτική κατάργησή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, το 2018, άνοιξε τον δρόμο για την αγορά των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων, καθώς άρθηκε και η τελευταία απαγόρευση για τη μεταβίβαση δανείων που συνδέονταν με την πρώτη κατοικία στα funds. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019, η ΝΔ ακολούθησε πιστά τον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, απελευθερώνοντας πλήρως τους πλειστηριασμούς και αφήνοντας τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας έρμαιο στις διαθέσεις των κερδοσκόπων. Ο πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ οδήγησε σε φαιδρά αποτελέσματα, δείχνοντας για άλλη μια φορά την πολιτική της στόχευση, την εξυπηρέτηση των ημέτερων και την πλήρη αδιαφορία για τους μη προνομιούχους.

Αυτήν τη στιγμή, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούν σε λαϊκισμό και επικοινωνιακές κορώνες, προσπαθώντας να αποδείξουν ποιος είναι πιο κοντά στις αγωνίες των ευάλωτων συμπολιτών μας. Η απάντηση είναι απλή: Κανείς. Και οι δύο αποτελούν ένα μείγμα κακών επικοινωνιακών σόου και μικροπολιτικής διαχείρισης των μείζονων προβλημάτων της χώρας. Οι πολιτικές δυνάμεις που άνοιξαν την πόρτα των funds και κερδοσκόπησαν στην αγωνία των δανειοληπτών δεν μπορούν να εμφανίζονται ως σωτήρες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που διαχρονικά παλεύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όλα αυτά τα χρόνια κατέθετε προτάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του μείζονος αυτού κοινωνικού ζητήματος. Η κυβέρνηση όμως αρνείται ακόμη και να συζητήσει αυτές τις προτάσεις, πόσω μάλλον να τις κάνει αποδεκτές. Η τελευταία δέσμη προτάσεών μας αφορά την επαναφορά του ψηφισμένου ν. 3869/2010, με νέες, επικαιροποιημένες ρυθμίσεις, όπως η αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds ερήμην του και με την απειλή κατασχέσεων, η προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, ως μοναδικού μέσου επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους, η εξάντληση του αριθμού πολλών και μικρών δόσεων (έως και 240) για τη ρύθμιση δανείων, μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή, και η βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Στόχος μας είναι η προστασία όσων έχουν πραγματική ανάγκη, όχι των στρατηγικά κακοπληρωτών και φυσικά όχι η προστασία των τραπεζών και των funds. Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει συνεχώς ότι έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με τα τραπεζικά και άλλα οικονομικά συμφέροντα, λειτουργώντας υπέρ των πολιτών, και όχι να εξυπηρετήσει συμφέροντα λίγων και ισχυρών. Διότι το ζητούμενο δεν είναι να βγαίνουν τα νούμερα, αλλά να ζουν αξιοπρεπώς οι άνθρωποι πίσω από αυτά.

Υπάρχει λοιπόν και αυτός ο τρόπος αξιοποίησης του πλεονάσματος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί μόνο στο πλαίσιο των προεκλογικών του σκοπιμοτήτων, μοιράζοντας προεκλογικά επιδόματα ως άλλος Άγιος Βασίλης και όχι με βάση τις υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες.

Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ ζητά αλλαγή πολιτικού παραδείγματος και μια ισχυρή εντολή από τον λαό, ώστε να ανατρέψει τους συσχετισμούς φτώχειας, ανισοτήτων και λαϊκισμού που μας επιβάλλει ο ιδιόμορφος και καχεκτικός δικομματισμός των ημερών μας. Τώρα είναι η ώρα!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ