Μάκης Κουρής: Πικρές αλήθειες, που θα σας χαλάσουν τη μέρα…

Μάκης Κουρής: Πικρές αλήθειες, που θα σας χαλάσουν τη μέρα…

–Να γεννάτε, τα παιδιά είναι χαρά

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Θα αφήσουμε την… πεπατημένη. Σκέφτηκα να μπούμε σήμερα σε άλλα χωράφια… Που ίσως να είναι πιο αποδοτικά. Να προσφέρουν περισσότερους καρπούς. Όσο κι αν αυτό μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση. Γιατί οι αλήθειες είναι πικρές.

Δυστυχώς, όμως, τις βρίσκουμε μπροστά μας. Και ο… λάκκος δεν φαίνεται πάντα με την πρώτη ματιά. Ξεκινάμε…

• Οι τιμές στα ράφια σε βασικά είδη διατροφής και είδη ευρείας κατανάλωσης προκαλούν πολλούς αναστεναγμούς. Και τα μηνύματα δείχνουν ότι θα προστεθούν κι άλλοι, που θα κάνουν τον κόσμο να χλομιάσει, γιατί πλέον η τσέπη δεν αντέχει, μόλις κάτι ψιλά έχουν απομείνει… Ο μπακάλης, όμως, και το σούπερ μάρκετ περιμένουν να πληρωθούν.

• Η Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ψάχνει για εργαζομένους, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, των μεγάλων αλλαγών στην αγορά εργασίας, της πανδημίας αλλά και των χαμηλών μισθών. Η Γερμανία χρειάζεται τουλάχιστον 400.000 ειδικευμένους εργάτες κάθε χρόνο για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, στη δε Βρετανία λείπουν από κρίσιμους τομείς της οικονομίας 1.500.000 εργαζόμενοι.

Σε περίπου 30 επαγγέλματα η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι σοβαρή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, εάν το 70% του πληθυσμού είναι τώρα σε ηλικία εργασίας, το 2070 το ποσοστό θα πέσει στο 54%.

• Στο 6,5% ήταν η ανεργία τον Οκτώβριο του 2022 στην Ευρωζώνη και στο 6% στην ΕΕ.
• Στην Ελλάδα το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών είναι από τα υψηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Περίπου οι μισοί από τους νέους ηλικίας 25 – 34 ετών ζουν με τους γονείς τους. Η μέση ηλικία στην οποία αποκτά μια γυναίκα το πρώτο της παιδί είναι τα 31 της χρόνια. Πολλές σταματούν εκεί. Και μία στις πέντε δεν αποκτά ποτέ παιδιά.

• Για να παραμείνει ένας πληθυσμός σταθερός, χρειάζονται 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Στη Νότια Ευρώπη γεννούν λίγα παιδιά λόγω… οικονομίας. Τα μπόνους, τα επιδόματα και οι φοροελαφρύνσεις δεν αρκούν για να αλλάξει η κατάσταση.

Ποια είναι η λύση, η διέξοδος;
Μόνο μία: Να γεννάτε, τα παιδιά είναι χαρά, γεμίζει το σπίτι.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ