Σπουδαία νίκη γοήτρου επί της Σερβίας για την αγαπημένη Εθνική

Σπουδαία νίκη γοήτρου επί της Σερβίας για την αγαπημένη Εθνική

Με μία μεγάλη νίκη ολοκλήρωσε η Εθνική ομάδα των ανδρών τις εντός έδρας υποχρεώσεις της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Επιβλήθηκε της Σερβία στο κλειστό των Άνω Λιοσίων με 97-92 στην παράταση, παρότι αγωνίστηκε χωρίς βαθμολογικό κίνητρο, δεδομένου ότι εξασφάλισε από τα προηγούμενα «παράθυρα» την παρουσία της στην τελική φάση της διοργάνωσης που θα γίνει σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία από τις 25 Αυγούστου ως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η Εθνική με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο στον πάγκο και πολλές απουσίες, έκανε μεγάλη προσπάθεια και έφτασε στη σπουδαία –σε επίπεδο γοήτρου- νίκη υπερκαλύπτοντας τη διαφορά των 13 πόντων με την οποία προηγήθηκαν οι Σέρβοι στο 25’. Οι φιλοξενούμενοι μάλιστα ήταν εκείνοι που είχαν βαθμολογικό κίνητρο, αφού ήθελαν να εξασφαλίσουν και εκείνοι με τη σειρά τους την πρόκριση στην τελική φάση.

Το δίδυμο του Νίκου Ρογκαβόπουλου (28π, 5/7τρ.) και του Δημήτρη Μωραΐτη (23π, 4ρ, 5ασ.) οδήγησε την Εθνική μας, όμως μεγάλη ήταν και η συμβολή και των άλλων παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου πήρε 74 πόντους από τους παίκτες του πάγκου έναντι των 38 που είχαν οι Σέρβοι ενώ εκτέλεσε με συνέπεια σε όλες τις κατηγορίες των σουτ.

Το πρώτο πεντάλεπτο κύλησε με νευρικότητα και αστοχία και από τις δύο ομάδες, γεγονός που αποτυπώθηκε στο ισχνό 0-2. Οι Σέρβοι έβαζαν μεγάλη πίεση στην μπάλα κάτι που δυσκόλεψε την ελληνική επίθεση που στα πρώτα οχτώ λεπτά είχε έξι πόντους (6-13). Στο τέλος της πρώτης περιόδου ήταν πίσω με επτά (8-15) έχοντας 0/9 δίποντα.

Οι Σέρβοι είχαν πλεονέκτημα στο μέγεθος και έβρισκαν με συνέπεια λύσεις μέσα από τη ρακέτα όμως ένα σερί 7-0 επέτρεψε στην Εθνική μας να πλησιάσει (20-21 στο 13’) αλλά στα μισά της δεύτερης περιόδου οι φιλοξενούμενοι ήταν και πάλι στο +8 (20-28). Η ελληνική ομάδα πλησίασε ξανά αλλά με τρεις συνεχόμενες δημιουργίες του Γιόβιτς, η Σερβία πήγε στα αποδυτήρια με «αέρα» εννιά πόντων (30-39).

Με τον Γιόβιτς να φτιάχνει το παιχνίδι τους και τον Μιλουτίνοφ χωρίς αντίπαλο στα μέτρα του, οι Σέρβοι είχαν τον έλεγχο (35-48 στο 25’) και τον διατήρησαν σχεδόν μέχρι το τέλος της περιόδου. «Σχεδόν» γιατί ένα απίθανο buzzer beater του Δημήτρη Μωραΐτη από το τρίποντο του πρώτου μισού του παρκέ, μείωσε στους επτά και έδωσε ψυχολογία στη «γαλανόλευκη» (55-62). Εκείνο το σουτ αποδείχτηκε η απαρχή της μεγάλης ανατροπής!

Η «επίσημη αγαπημένη» με τον Ρογκαβόπουλο να κάνει εξαιρετική δουλειά και στις δύο πλευρές, πλησίασε ακόμη περισσότερο (63-65 στο 33’) και με την Εθνική μας να «πνίγει» με τη ζώνη στην άμυνα την αντίπαλο της, ήρθε και το προβάδισμα (71-68 στο 36’). Σε 11 αγωνιστικά λεπτά είχε «τρέξει» ένα επιμέρους 36-20. Το παιχνίδι πήρε μία «άγρια» ομορφιά και ένα λεπτό πριν το τέλος υπήρχε ισοπαλία στους 78. Ο Μιλουτίνοφ έκανε το 78-80, ο Μωραΐτης ισοφάρισε στους 80, οι Σέρβοι αστόχησαν και το ματς πήγε στην παράταση.

Με τρίποντα τρίποντα του εντυπωσιακού Ρογκαβόπουλου η ελληνική ομάδα βρέθηκε μπροστά με 89-85 ένα λεπτό πριν το τέλος της παράτασης και στα 35’’ ο Χατζηδάκης με παλικαρίσιο καλάθι έκανε το 91-87. Ο Γιάραμαζ μείωσε με βολές (91-89 στα 21’’) και ο Καλαϊτζάκης έσπασε το πρεσινγκ με καλάθι. Ο Νταβιντόβατς κράτησε ζωντανούς τους Σέρβους με τρίποντο (93-92 στα 6,7’’) αλλά ακολούθησε αντιαθλητικό και ο Μωραΐτης με βολές έκανε το 95-92. Ακολούθησε νέο φάουλ στον Ρογκαβόπουλο που ήταν ψύχραιμος και «κλείδωσε» τη σπουδαία νίκη γοήτρου

Τα δεκάλεπτα: 8-15, 30-39, 55-62, 80-80 (κ.δ.), 97-92 (παρ.)
Ελλάδα (Μανωλόπουλος): Φλιώνης 3, Π.Καλαϊτζάκης 10, Μωραΐτης 23, Μουράτος 9, Ρογκαβόπουλος 28, Χατζηδάκης 4, Χουγκάζ 8, Γόντικας 6, Κουζέλογλου 1, Πάππας, Τολιόπουλος 3, Τσαλμπούρης 2.
Σερβία (Πέσιτς): Ντάνγκουμπιτς 6, Νταβιντόβατς 11, Γιάγκοντιτς –Κουριτζα 7, Γιάραμαζ 7, Ραντάνοφ 7, Γέρεμιτς 9, Γιόβιτς 5, Μιλουτίνοφ 24, Ρίστιτς 10, Σίμανιτς 6, Οσκόκοβιτς.

Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές στη συνέντευξη Τύπου μετά την αναμέτρηση Ελλάδα-Σερβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου:

Σωτήρης Μανωλόπουλος (προπονητής Ελλάδας): «Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους φιλάθλους, μας βοήθησαν πάρα πολύ, μας έδωσαν πολλή ενέργεια και δεν καταθέσαμε ποτέ τα όπλα. Για μένα είναι σπουδαία υπόθεση να βλέπω γεμάτο το γήπεδο όποτε παίζει η Εθνική, είναι πολύ σημαντικό οι Έλληνες να έρχονται να βλέπουν την ομάδα αυτή. Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου, πίστεψαν στη νίκη και δεν τα παράτησαν ποτέ. Κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και γι’ αυτό νικήσαμε. Είχαμε μόλις τέσσερις μέρες προπονήσεων, αλλά τα παιδιά δούλεψαν πολύ σκληρά. Είμαστε μια νέα ομάδα, με πολλά νέα πρόσωπα».

Βασίλης Μουράτος (παίκτης Ελλάδας): «Είναι μια μεγάλη νίκη για το ελληνικό μπάσκετ, το να παίζεις σε ένα γεμάτο γήπεδο, με πολλά παιδιά. Είναι μεγάλη τιμή και έξτρα κίνητρο για μας. Δεν είχε σημασία που είχαμε ήδη προκριθεί, ξέρουμε πόσο μεγάλος αντίπαλος είναι η Σερβία και τους σεβόμαστε πολύ. Όλα τα παιδιά έδωσαν ό,τι είχαν και καταφέραμε να επιστρέψουμε παρότι βρεθήκαμε στο -13. Ήταν μια τεράστια νίκη και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους».

Σβέτισλαβ Πέσιτς (προπονητής Σερβίας): «Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν εξαιρετικοί, ελέγξαμε τον ρυθμό, τα ριμπάουντ και ξεκινούσαμε από την άμυνά μας. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν δυσκολέψαμε τις διεισδύσεις τους, δώσαμε πολλά ελεύθερα σουτ και στο τέταρτο δεκάλεπτο ήταν ένα εντελώς νέο παιχνίδι. Χάσαμε τον Γιόβιτς, μας έλειψε η εμπειρία του και μας στοίχισε. Συγχαρητήρια στην Ελλάδα, έδειξε χαρακτήρα σε κρίσιμα σημεία και δεν μπορούσαμε να τους σταματήσουμε. Κάθε λεπτό που περνούσε αποκτούσαν και περισσότερη αυτοπεποίθηση, γι’ αυτό και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα».

Νίκολα Μιλουτίνοφ (παίκτης Σερβίας): «Ήταν μια σκληρή ήττα για μας. Είχαμε δύο εντελώς διαφορετικά ημίχρονα. Στο πρώτο παίζαμε καλή άμυνα και ελέγχαμε το ματς, ενώ στο δεύτερο χαλαρώσαμε, δώσαμε αυτοπεποίθηση στην ελληνική ομάδα και επέστρεψε στο παιχνίδι. Όταν αποκτάς αυτοπεποίθηση και παίζεις μπροστά στο κοινό σου, τότε είναι δύσκολο να σταματήσεις μια ομάδα».

 

Δείτε τη στατιστική του αγώνα ΕΔΩ

Με πληροφορίες από ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ

Σχολιάστε εδώ