Καθαρή νίκη με διαφορά, ο στόχος του Μητσοτάκη για τις πρώτες εκλογές

Καθαρή νίκη με διαφορά, ο στόχος του Μητσοτάκη για τις πρώτες εκλογές

–Την αποχή και τη χαλαρή ψήφο φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου – Και την τιμωρητική ψήφο…

Καθώς μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στις κάλπες με έναν βασικό στόχο: Καθαρή νίκη, με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, μια τέτοια εξέλιξη αφενός θα διαμορφώσει συνθήκες αυτοδυναμίας εν όψει των επαναληπτικών εκλογών, προσδίδοντας στη Νέα Δημοκρατία αυξημένη δυναμική, και αφετέρου θα αφαιρέσει από την αξιωματική αντιπολίτευση το δικαίωμα αμφισβήτησης του αποτελέσματος και της στήριξης που απολαμβάνει η παράταξη από τον ελληνικό λαό. Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζουν τις πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική) ως μητέρα των μαχών και ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν όλα τους τα όπλα.

Σε κάθε ευκαιρία, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισημαίνει την ανάγκη ο κομματικός μηχανισμός να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ καλεί τα στελέχη να πάρουν… θέσεις μάχης! «Η πρώτη κάλπη θα είναι κρίσιμη», τόνισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καστοριά. Και εξήγησε: «Θα στείλει το μήνυμα ποιος πρέπει να κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία».



Αν και δεν το ομολογούν ανοιχτά και δημόσια, στο Μέγαρο Μαξίμου για αυτές τις πρώτες εκλογές έχουν βάλει τον πήχη στο 34% – 35%, το οποίο θεωρούν εφικτό στόχο. Εκτιμούν δε ότι αν επιτευχθεί, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές (με την αυξημένη αναλογική).

Σε συνδυασμό φυσικά με ορισμένους παράγοντες, με κυριότερο το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου, ο πήχης της αυτοδυναμίας μπορεί να πέσει και στο 38%. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που έδειξαν ότι το ΜέΡΑ25 ακολουθεί πορεία εξόδου και πως η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι πε­ντακομματική, ενίσχυσε την αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Φόβοι για αποχή και χαλαρή ψήφο
Πηγή… μόνιμης ανησυχίας για το κυβερνητικό στρατόπεδο ο συνδυασμός αποχής και χαλαρής ψήφου. Για την ακρίβεια, με δεδομένο ότι οι πρώτες εκλογές δεν πρόκειται να βγάλουν κυβέρνηση και κατά συνέπεια δεν… κρίνεται τίποτα, (!) φοβούνται ότι μια μερίδα ψηφοφόρων είτε θα επιλέξει να ψηφίσει κάποιο από τα μικρά κόμματα είτε να απέχει από τη διαδικασία. «Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, χρειάζεται να απενεργοποιήσουμε τη νάρκη της απλής αναλογικής», σημείωσε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στην Καστοριά. Κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ότι οι πρώτες εκλογές πρέπει να έχουν ένα καθαρό αποτέλεσμα και πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από θολά μηνύματα.

Υπάρχει ακόμη και ο φόβος της λεγόμενης «τιμωρητικής ψήφου», το ενδεχόμενο δηλαδή μια μερίδα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας να επιλέξει να δώσει την ψήφο της σε κάποιο από τα μικρότερα κόμματα προκειμένου να εκφράσει έτσι τη δυσαρέσκειά της για πτυχές της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση στη διάρκεια της τετραετίας. Μια τέτοια τάση θα τίναζε στον αέρα το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου όχι μόνο όσον αφορά τις πρώτες εκλογές αλλά και ως προς τον στόχο της αυτοδυναμίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ