Θεαματική βελτίωση της οικονομικής  κατάστασης του Δήμου Πειραιά

Θεαματική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Πειραιά

Περισσότερα έσοδα, καλύτερες υπηρεσίες και μεγαλύτερα έργα. Αυτό είναι το τρίπτυχο που αποτυπώνει τα οικονομικά πεπραγμένα του Δήμου Πειραιά το 2021, όπως αναλύθηκαν, εκτέθηκαν και αξιολογήθηκαν στη συζήτηση που έγινε ειδικά για το θέμα αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην εισήγησή της, η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου τόνισε ότι η οικονομική διαχείριση του Δήμου για το 2021 έχει απολύτως θετικό πρόσημο και απέφερε σημαντικά έργα υπέρ των δημοτών και της πόλης. Παρόλο που η χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της πανδημίας, η Δημοτική Αρχή εκμεταλλεύθηκε κάθε πόρο, κάθε βοήθημα, κάθε πρόγραμμα και με χρηστή και προσεγμένη διαχείριση κατάφερε να πετύχει πράγματα που δεν είχαν γίνει ούτε στις εποχές που δεν υπήρχε ο κορονοϊός. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, πάρα το γεγονός ότι τη χρονιά αυτή ο Δήμος είχε να αντιμετωπίσει πρόσθετες δαπάνες λόγω της ενοικίασης χώρων για τη στέγαση υπηρεσιών που φιλοξενούνταν στον Πύργο αλλά και της δέσμευσης ποσών για απολυμάνσεις, μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό κ.λπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ελέγκτρια κ. Χρυσανθοπούλου, η οποία τόνισε ότι το 2021 εκτελέστηκαν έργα με την αξιοποίηση παντός είδους επιχορηγήσεων ύψους 8,5 εκατ. ευρώ περίπου, τη στιγμή που το 2020 τα έργα που έγιναν με τον τρόπο αυτό δεν ξεπέρασαν τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Μια άλλη εξαγγελία, που δείχνει πως όντως ο Πειραιάς ανεβαίνει επίπεδο, είναι ότι ο δήμος θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε κοστολόγηση των υπηρεσιών του για να υπάρχει καθρέφτης εσόδων και εξόδων από την πρώτη στιγμή και να υπάρχει και ένα είδος μπούσουλα, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Ο ειδικός αγορητής επί του θέματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Γκερλές τόνισε ότι η δημοτική μηχανή λειτουργεί αντιπαραγωγικά και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα ύψους 50 εκατ. ευρώ και εκτελέστηκαν έργα προϋπολογισμού μόλις 8,5 εκατ. ευρώ. Καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, μειώνει διαρκώς τους πόρους προς τους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να βάζουν χαράτσια στους πολίτες για να ισοφαρίσουν τη χασούρα τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ