Κτηματολόγιο: Ευκολότερες οι μεταβιβάσεις το 2023

Κτηματολόγιο: Ευκολότερες οι μεταβιβάσεις το 2023

«Η γραφειοκρατία και τα δεκάδες πιστοποιητικά που απαιτού­νται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων δυσκολεύουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων με τους πολίτες εκτός από χρόνο να χάνουν και χρήμα ή να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους», έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα ο Προκόπης Χατζηνικολάου στην ιστοσελίδα Capital.gr

Ωστόσο, σταδιακά μεν, αλλά σταθερά, η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων, όπως την κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομικών και την ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής.

Μιλώντας στο 39ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας ανακοίνωσε την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι το 2021 η πλατφόρμα MyProperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών και ότι εντός του έτους θα ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι κληρονομιές και οι άτυπες δωρεές. Όπως είπε, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Πιτσιλής, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιo.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ καταργείται τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ