Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Το καθεστώς Ερντογάν «ξεπλένει» τον ISIS

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Το καθεστώς Ερντογάν «ξεπλένει» τον ISIS

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ενώ το καθεστώς Ερντογάν κλυδωνίζεται από την κολοσσιαία τραγωδία του σεισμού, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών για μια ακόμα φορά δείχνει ότι ακολουθεί ιδιαίτερη πολιτική στο θέμα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Σοϊλού ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες διεξήγαγαν πέρυσι 1.042 επιχειρήσεις, συλλαμβάνοντας 1.981 άτομα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το ISIS.

Πάνω από 600 από αυτούς συνελήφθησαν επίσημα, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι. Αυτό σημαίνει ότι δύο από τους τρεις υπόπτους του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία, τους εισαγγελείς ή τα δικαστήρια, μετά από σύντομες κρατήσεις.

Ο Σοϊλού αποκάλυψε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει 1.126 μαχητές του ISIS, ευρωπαϊκής καταγωγής, πίσω στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η καθεστωτική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει ακολουθήσει συχνά χαλαρή γραμμή στο θέμα των τζιχαντιστών, καθώς οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων αφήνονται ελεύθεροι και ελάχιστοι τελικά καταδικάζονται. Υπάρχουν περιπτώσεις που καταδικασμένοι από ποινικά δικαστήρια αθωώθηκαν, αφού οι αποφάσεις ανατράπηκαν εύκολα από τα εφετεία.

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση αυτής της πολιτικής είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Ερντογάν, Μουσταφά Ντογκάν Ινάλ, ο οποίος στο παρελθόν εκπροσωπούσε «κατσαπλιάδες» της Αλ Κάιντα.

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι ορισμένοι από τους πυρήνες του ISIS στην Τουρκία και στη Συρία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT).

Σε μια έκθεση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε από το Nordic Monitor αποκαλύφθηκε ότι ο Ιλχάμι Μπάλι, ο εγκέφαλος πίσω από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015, που χρεώθηκαν στο ISIS, εργαζόταν στην πραγματικότητα για την MIT.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις βοήθησαν τον Ερντογάν να διατηρήσει το καθεστώς του και να ανακτήσει την πλειοψηφία, την οποία είχε χάσει για λίγο, στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του καλοκαιριού του 2015.

Μπορεί τα ίδια να προγραμμάτιζε να κάνει και εν όψει των προσεχών εκλογών. Φαίνεται όμως ότι τον πρόλαβε η φυσική καταστροφή. Είναι νομοτελειακό, μετά την ανωφέρεια ακολουθεί η κατωφέρεια…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ