Τουρκική παγίδα με «δόλωμα» τις προτάσεις διαλόγου απο τον Μ. Τσαβούσογλου – Παζάρια με Μπλίνκεν για τα F-16
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έβαλε στο «τραπέζι» το ζήτημα των F-16 και των F-35, λέγοντας, ότι η Τουρκία απαιτεί να αποζημιωθεί για τον μονομερή αποκλεισμό της, από το πρόγραμμα των F-35.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός του προγράμματος αυτού, αποκλείστηκε και τώρα επιμένει. Ο κ. Τσαβούσογλόυ είπε ότι «εμείς πρέπει να αποζημιωθούμε για το μεγάλο ποσό το οποίο έχουμε καταβάλει, περίπου 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων στην Τουρκία», επεσήμανε ο Μπλίνκεν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει «επίσημο χρονοδιάγραμμα», καθώς οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.
Η Τουρκική, αναθεωρητική, εξωτερική πολιτική, κυρίως απέναντι στην Ελλάδα, στηρίζεται σε στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετιών συνεπώς ειναι σαφές ότι ο καταστροφικός σεισμός δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά το κλίμα στα ελληνοτουρκικά. Ούτε η Αθήνα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι θα αλλάξει η τουρκική εξωτερική πολιτική.
Οι προτάσεις της Τουρκίας που “φέρνει” ο Αμερικανός υπΕΞ
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην περιοχή του σεισμού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι «οι έξι προτάσεις περιλαμβάνουν τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, τις συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» Πρόσθεσε μάλιστα ότι «περιμένουμε απάντηση από την Ελλάδα».
Η εξωτερική πολιτική των γειτόνων στηρίζεται στην τακτική της παγίδευσης. Για το λόγο αυτό εκμεταλέυονται κάθε στιγμή όπως αυτή της μη προγραμματισμένης επίσκεψης του αμερικανικού υπΕΞ στην Τουρκία λόγω του καταστροφικού σεισμού όπου ο κ. Τσαβουσογλου θυμήθηκε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και με τις έξι προτάσεις προς την ελλάδα προσπαθεί να αντιστρέψει για μια ακόμη φορά την πραγματικότητα τοποθετώντας στη διεθνή κοινότητα την Ελλάδα ως αρνητή του διαλόγου.
Και οι προτάσεις αυτές έρχονται στην Ελλάδα μέσω του Αμερικανού υπΕΞ! Μια προσπάθεια των Τούρκων να οδηγήσουν και τις αμερικανικές προσπάθειες για έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ προς όφελός τους παγιδεύοντάς τον πριν ακόμη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν την αποστρατικοποίηση σε ορίζοντα πενταετίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, την έναρξη κοινών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνομιλίες των στρατιωτικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη!
Να σημειώσουμε πως ο Έλληνας υπΕΞ, Ν. Δένδιας σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» πως «Η αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας, μετά από τρία χρόνια έντασης, είναι ευπρόσδεκτη» ενω τόνισε πως «δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις».
«Οπωσδήποτε, συγκρατώ με προσοχή τη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μέσω διαλόγου».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, σήμερα Δευτέρα, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Μπλίνκεν απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση.
Για το θέμα των F-16, είπε ότι «εργαζόμαστε στο θέμα αυτό και ελπίζουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα»
Ένα άλλο σημείο διαφωνίας ήταν το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η τουρκική πλευρά δια του κ. Τσαβούσογλου για άλλη μια φορά επέμεινε ότι η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να πείσει την Άγκυρα ότι πραγματικά έχει επιλύσει τις ενστάσεις που έχει εγείρει στο θέμα.
Υπήρξαν από την πλευρά του Μπλίνκεν δηλώσεις υποστήριξης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό με 100 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον βοήθειας. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπλίνκεν για να προβάλει την αμερικανική συμβολή στις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στην Τουρκία.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα σημεία διαφωνίας με την Τουρκία και τα σημεία αυτά δεν φαίνεται να τα έλυσε τουλάχιστον προς το παρόν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
[Πηγή: ertnews.gr]