Π. Γερουλάνος στο “Π”: «Κόκκινα» δάνεια: Εκεί που αποτυγχάνουν οι τράπεζες, πρέπει να παρεμβαίνει η πολιτική

Του
ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
Υποψήφιου Βουλευτή Α’ Αθήνας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ


Η πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι η μείωση των ανισοτήτων στην Ελλάδα. Των ανισοτήτων που πηγάζουν από τα χάσματα τα οποία υπάρχουν στα εισοδήματα, στον πλούτο ή / και στην πρόσβαση στην εξουσία.

Η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσα από τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να δώσουμε λύση στο μεγάλο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που σήμερα κρατούν παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας σε ομηρία.

Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά: Το ιδιωτικό χρέος στη χώρα μας έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 270 δισ. ευρώ. Πάνω από 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν σε εφορία και ΕΦΚΑ. Τα επιβεβαιωμένα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από 1 εκατομμύριο σε απόλυτο αριθμό, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που χρωστάνε στις εταιρείες ενέργειας αλλά και στους
δήμους.

Πίσω από αυτά τα νούμερα κρύβεται η πιο σκληρή αλήθεια: Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και τα παιδιά τους είναι όμηροι των «κόκκινων» δανείων. Άνθρωποι οι οποίοι, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση. Δεν πρόκειται στη συντριπτική τους πλειονότητα για τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», οι οποίοι δεν υπερβαίνουν το 20%, αλλά για νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες που, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Που έκαναν λάθος υπολογισμούς. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν καλά την αγορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και για παιδιά που έχουν μεγαλώσει μέσα σε αυτήν, τα οποία αποκλείονται από την παραγωγική διαδικασία διότι ολόκληρη η οικογενειακή τους περιουσία παραμένει ενεχυριασμένη.

Το τραπεζικό σύστημα, το οποίο όλες οι κυβερνήσεις προίκισαν με τεράστια ποσά των ελλήνων φορολογουμένων και η ΝΔ όρισε ως δερβέναγα των πτωχεύσεων, παραμένει άρρωστο και αδυνατεί να δώσει λύσεις που μπορούν να απεγκλωβίσουν την Ελληνίδα και τον Έλληνα από την ομηρία στην οποία βρίσκονται. Γιατί; Διότι, βασιζόμενο στις τέσσερις συστημικές και στις ελάχιστες μη συστημικές ή περιφερειακές τράπεζες, δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα τις πραγματικές ανάγκες της μικρομεσαίας και της ατομικής επιχειρηματικότητας και του αγροτικού κόσμου και να ανταποκριθεί σε αυτές.

Την ίδια ώρα, ακόμα και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναστέλλει πληρωμές σπουδαστικών δανείων, χαρίζοντας ουσιαστικά μέρος τους και βοηθώντας έτσι χιλιάδες Αμερικανούς να σταθούν στα πόδια τους. Διότι οι σπουδές στις ΗΠΑ αποτελούν δομικό στοιχείο της οικονομίας, αντίστοιχο με την πρώτη κατοικία στη χώρα μας.

Το μήνυμα είναι απλό αλλά και τόσο κρίσιμο ταυτόχρονο: Εκεί που οι τράπεζες αποτυγχάνουν, πρέπει να παρεμβαίνει η πολιτική για να μην καταρρεύσει η κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα το οποίο πραγματικά προστάτευσε την πρώτη κατοικία του Έλληνα, ψηφίζοντας τον νόμο 3869/2010, παρά τις τραγικές συνθήκες για τη χώρα, που βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Έναν νόμο που δεν τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και τον οποίο κατήργησε το 2019, φέρνοντας τον δικό του, αποτυχημένο εξωδικαστικό. Η ΝΔ, από την άλλη, με τον δικό της πτωχευτικό και εξωδικαστικό νόμο έβαλε τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας στη χώρα μας και άφησε τους οφειλέτες έρμαιο στα χέρια των τραπεζών, των funds και των πάσης φύσεως Πάτσηδων. Τα νούμερα δείχνουν την αποτυχία των νόμων των δύο κομμάτων. Μόλις 2.350 οφειλέτες ρύθμισαν τα χρέη τους με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ –σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία– οι αντίστοιχες ρυθμίσεις με βάση τον ισχύοντα νόμο της ΝΔ είναι 3.320.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης, προτείνει συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Με προστασία της κύριας κατοικίας στα πρότυπα του νόμου του 2010, με επικαιροποιημένα κριτήρια, αλλά και της αγροτικής γης, ώστε να μη χάσουν οι αγρότες το μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο που αποτελεί πηγή εσόδων. Με συνεισφορά του Δημοσίου στη δόση των δανείων στην περίπτωση που το εισόδημα του οφειλέτη υπολείπεται των δαπανών διαβίωσής του ή είναι ίσο με αυτές. Με δικαίωμα του δανειολήπτη για εξαγορά του δανείου έναντι των funds, με όρους ευνοϊκούς προς τις τράπεζες.

Προτείνουμε, επίσης, τη δημιουργία ρύθμισης 120 δόσεων για τα χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με επιβράβευση της συνέπειας με «κούρεμα» χρέους. Έτσι, και το κράτος θα εισπράξει μεγάλο μέρος των οφειλών αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα αναπνεύσουν, ρυθμίζοντας τον «βραχνά» των χρεών τους.

Όσες αρνήσεις κι αν εισπράξουμε από τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εμείς θα επιμείνουμε, γιατί μόνο με αποφασιστικές ενέργειες θα επιλυθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και θα προστατευθεί η κοινωνική συνοχή. Και ζητάμε από τους έλληνες πολίτες ισχυρή εντολή στις επικείμενες εκλογές για να πρωταγωνιστήσουμε σε κυβέρνηση με βασική προτεραιότητα την πάταξη των ανισοτήτων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ