Κατερίνα Γεράκη στο “Π”: «Οι νόμοι τους… και το δίκιο του λαού»

Κατερίνα Γεράκη στο “Π”: «Οι νόμοι τους… και το δίκιο του λαού»

Της
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΡΑΚΗ
Υποψήφιας Βουλευτού Α’ Αθηνών ΚΚΕ


«Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία γίνονται πλειστηριασμοί!», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Από τη σκοπιά της πολιτικής που υπηρετεί, ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο.

Στον καπιταλιστικό κόσμο, το κράτος και οι νόμοι διασφαλίζουν την κερδοφορία και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Στον καπιταλιστικό κόσμο, κυριαρχεί ο νόμος του κέρδους. Τα πάντα είναι εμπόρευμα, πουλιούνται και αγοράζονται, βγαίνουν στην αγορά και εκπλειστηριάζονται: από το δικαίωμα στην κατοικία, στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό μέχρι την ίδια την εργατική δύναμη και τον άνθρωπο.

Σε αυτόν τον κόσμο είναι νόμιμο να εξασφαλίζονται τα κέρδη των τραπεζών με ανακεφαλαιοποιήσεις, αναβαλλόμενους φόρους και «πακέτα» εξυγίανσης, που τα πληρώνει ο λαός. Όσο νόμιμο είναι, ταυτόχρονα, να κλιμακώνεται κάθε χρόνο η φοροληστεία σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να μειώνονται μισθοί και συντάξεις για τους σκοπούς της ανταγωνιστικότητας, να περικόπτονται κοινωνικές παροχές για χάρη νέων επενδυτικών ευκαιριών. Ένας κερδίζει, άλλος χάνει και συσσωρεύει χρέη…

Γι’ αυτό και οι νόμοι του κέρδους χρειάζεται να υπηρετούνται από ένα κράτος σταθερό, επιτελικό, με συνέχεια. Η πορεία που χαράχτηκε, βήμα το βήμα, μέχρι εδώ, σε έναν ασφυκτικό κλοιό σε βάρος των υπερχρεωμένων εργατικών και λαϊκών οικογενειών, είναι αποκαλυπτική: «νόμος Κατσέλη», με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις σε ολοένα και πιο αρνητική κατεύθυνση, νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που διευκόλυνε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, πώληση των δανείων στα «αρπακτικά» των funds, πλαίσιο ασυδοσίας των ειδικών εταιρειών διαχείρισης (servicers), η κοροϊδία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι κρίκοι σε μια ενιαία αλυσίδα, στην οποία προστέθηκε η πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου. Η ταχύτητα έκδοσης της απόφασης, το αποτέλεσμα της οποίας άλλωστε είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, είναι προκλητική.

Όπως προκύπτει με σαφήνεια από τα παραπάνω, όλες οι αστικές κυβερνήσεις έχουν βάλει το δικό τους ξεχωριστό λιθαράκι στο άδικο συνολικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του λαού. Η αδιαμφισβήτητη συμβολή τους σε αυτό πηγάζει από την κοινή τους στρατηγική αντίληψη, που υπηρετεί τον καπιταλιστικό κόσμο και την «ευνομούμενη πολιτεία» του. Σε αυτήν, άλλωστε, την κοινή στρατηγική και τη συμφωνία τους θα στηριχθούν τα μετεκλογικά παζάρια για τον σχηματισμό της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Έτσι εξηγείται, φυσικά, και η τύχη που επιφύλαξαν όλα τα αστικά κόμματα στην πρόσφατη τροπολογία του ΚΚΕ για την προστασία από τους πλειστηριασμούς: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν την έφερε καν για ψήφιση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν άρθρωσαν ούτε λέξη για τη στήριξή της!

Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν οι επίδοξοι κυβερνητικοί «μεσσίες», ο δρόμος αυτός, ο δρόμος της καπιταλιστικής διαχείρισης, δεν είναι μονόδρομος. Τα αστικά κόμματα λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και ξεχνούν ότι, ακόμα και μέσα στον σαπισμένο καπιταλιστικό τους κόσμο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν βγαίνουν στον πλειστηριασμό: τα όνειρα, οι ελπίδες, η αλληλεγγύη!

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα αγωνίζεται για την ουσιαστική προστασία της λαϊκής κατοικίας και έχει ήδη διαμορφώσει τα συνθήματά του: «Κάτω τα χέρια απ’ του λαού το βιος», «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Με αυτά τα συνθήματα φτιάχνουν τα πανό του αγώνα τους οι τσακισμένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες, που μαστίζονται από την ακρίβεια και την καταλήστευση του εισοδήματός τους και βαφτίζονται «κακοπληρωτές»! Σε αυτούς τους αγώνες το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι πάντα εκεί. Γιατί το ΚΚΕ βαδίζει στον δρόμο της πραγματικής προόδου, της ελπίδας και της προοπτικής, για έναν άλλο κόσμο, όπου ο λαός θα έχει στα χέρια του την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να βάλει φρένο στο ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών αλλά και να φωτίσει την προοπτική όπου ο νόμος θα είναι το δίκιο του λαού και θα εξασφαλίζεται σε όλους το δικαίωμα σε ασφαλείς και σύγχρονες κατοικίες. Σε αυτή την υπόθεση χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: rizospastis.gr


Σχολιάστε εδώ